Deși rețeta de drob de miel este una clasică, în egală măsură preparatul are multe variante și există un truc cu care vei obține cel mai gustos rezultat dintre toate. Nu contează dacă organele pe care le folosești ca materie primă sunt de miel, ied sau pui, modalitatea de gătire este, în esență, aceeași. Iar secretul constă în prăjirea (călirea) cepei și usturoiului verde și a organelor din care se prepară drobul.
Ce trebuie să aveți în vedere, în primul rând, este că timpii de gătire pentru inimă, plămâni sau splină sunt mai lungi decât cei pentru ficat și rinichi. Așa că vom începe întotdeauna (chiar și în varianta în care organele se fierb) cu primul calup și le vom adăuga după 10 minute pe celelalte. Și așa vom proceda și în procesul de călire a cărnii de organe.
Pașii sunt identici cu rețeta clasică, se curăță ceapa, usturoiul, verdeața, se toacă mărunt. Partea albă din ceapă și usturoi se pun la călit în uleiul încins, se adaugă primul calup de organe, tăiate în cuburi sau felii, nu prea mari și nu prea groase. După 10 minute, punem și ficatul și rinichii, în cuburi sau feliuțe. Procedăm ca la ficatul cu ceapă, le întoarcem pe toate părțile, le acoperim cu capac la început, apoi 5 minute lăsăm fără, ca să scadă lichidul pe care îl lasă. La final punem și sare și piper, după gust. Nu înainte pentru că sare întărește carnea de organe.
Pentru a mărunți organele le tocăm cu cuțitul (dacă vrem să fie mai mari, să se simtă) sau le trecem prin mașina de tocat, pentru o textură mai păstoasă. Batem 5-6 ouă, adăugăm organele călite cu ceapa și usturoiul, punem și verdeața, inclusiv cozile de ceapă și usturoi, opțional merge și puțin griș sau pesmet ori 1-2 felii de pâine muiate în lapte, ca la chiftele.
Învelim totul în prapure, aluat sau turnăm direct în tava căptușită cu hârtie de copt și punem în cuptorul preîncălzit, exact ca la drobul cu organe fierte. Iese un deliciu.
Citește aici rețeta clasică de drob, pentru a urma corect toți pașii, care – în afara modalității de gătire a organelor – sunt identici.