Dincolo de aroma sa plăcută, acest ceai are şi posibile beneficii pentru sănătate. Conform studiilor recente, ceaiul de mușețel ar putea influenţa pozitiv sănătatea digestivă, mentală, cardiovasculară sau chiar să amelioreze unele complicații asociate cancerului, arată eatingwell.com.
Muşeţelul este o plantă din familia Asteraceae, înrudită cu margareta. Florile uscate sunt folosite de secole pentru prepararea infuziilor. Conform Centrului Naţional pentru Sănătate Complementară şi Integrativă din SUA, utilizarea muşeţelului datează încă din Antichitate, fiind consumat în Egipt, Grecia sau Roma.
Ceaiul de muşeţel are un gust floral delicat, cu note subtile de miere, şi poate fi găsit în majoritatea magazinelor.
Șapte beneficii pentru sănătate
-
Poate îmbunătăţi calitatea somnului
Muşeţelul este cunoscut pentru efectul său calmant. Un studiu publicat în 2024 arată că acesta poate ajuta la menţinerea somnului, deşi nu influenţează durata totală sau starea de vigilenţă din timpul zilei. Totodată, o cercetare din 2022 indică faptul că un somn mai bun poate reduce riscul de anxietate sau depresie.
-
Poate ameliora complicaţii asociate cancerului
O analiză publicată în 2023 a arătat că muşeţelul a fost eficient în reducerea unor simptome precum inflamaţiile mucoaselor orale, problemele cutanate, stările depresive sau vărsăturile la pacienţi oncologici. În plus, le-a stimulat apetitul şi le-a îmbunătăţit calitatea vieţii. Trebuie menţionat că în studii s-au folosit mai multe forme de muşeţel – de la ceai şi capsule, până la tincturi şi masaje aromaterapeutice.
-
Poate susţine sănătatea digestivă
În multe ţări, muşeţelul este utilizat pentru probleme digestive. În Spania se bea pentru greaţă, iar în Turcia, pentru durerile de stomac. Conform unui articol publicat în 2023, consumul de ceai de muşeţel după masă sau seara poate calma simptomele refluxului gastroesofagian şi reduce inflamaţia. De asemenea, acţionează ca antispastic, diminuând crampele gastrice care pot cauza diaree. Totuşi, multe dintre aceste studii au fost efectuate pe animale, deci e nevoie de mai multă cercetare pe subiecţi umani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
-
Poate reduce complicaţiile provocate de diabet
Ceaiul de muşeţel are un conţinut ridicat de antioxidanţi, ceea ce îl face util în reducerea stresului oxidativ şi a complicaţiilor renale sau hepatice asociate diabetului. Un studiu din 2020 a concluzionat că acest ceai poate îmbunătăţi controlul glicemic. În plus, substanţele active din muşeţel – compuşi fenolici şi terpene – ar putea fi luate în calcul ca tratamente complementare în cazul diabetului.
-
Poate proteja sănătatea inimii
Conform unei cercetări din 2023, un amestec de ceai de muşeţel şi şofran, consumat de două ori pe zi timp de o lună, a dus la îmbunătăţirea nivelului colesterolului şi a stării psihice la participanţii cu tratament medicamentos. Nu se poate afirma cu certitudine că muşeţelul a fost factorul determinant, dar studiul sugerează că acesta ar putea sprijini sănătatea cardiovasculară.
-
Poate reduce simptomele depresiei
Somnul de calitate influenţează direct starea emoţională, iar muşeţelul poate avea un efect pozitiv în acest sens. Un studiu realizat în 2022 a arătat că pacienţii care au consumat ceai cu muşeţel şi şofran, alături de tratamentul medicamentos, au prezentat simptome mai puţine de depresie decât cei din grupul de control.
-
Poate ameliora simptomele premenstruale
Un alt studiu din 2022 arată că femeile care au luat capsule cu muşeţel cu o săptămână înainte de menstruaţie au avut mai puţine schimbări de dispoziţie comparativ cu cele care au primit placebo. Muşeţelul este analizat şi pentru alte simptome ale sindromului premenstrual, însă cercetările implică diverse forme – ceai, ulei, extract sau capsule –, iar efectele ceaiului propriu-zis nu pot fi confirmate în mod izolat.
Ceaiul de muşeţel poate avea efecte pozitive în multe domenii ale sănătăţii, de la digestie şi inimă, până la dispoziţie şi gestionarea simptomelor unor boli cronice. Totuşi, este important ca utilizarea lui să fie complementară unui stil de viaţă echilibrat şi, eventual, coordonată cu sfatul medicului.