Rețetele Juanitei | Ghiveci călugăresc – o rețetă de post, un buchet de arome de legume de primăvară, cu mult usturoi și ceapă verde

ghiveci calugaresc, retetele juanitei, retete de post Foto: G4Food

Vrem o mâncare de legume, să fie proaspete, suficient gătite dar să și păstreze vitaminele, colorate și aromate? Facem un ghiveci călugăresc după rețeta de la Mănăstirea Slănic – Argeș.

Ingrediente (pentru 10 porții)

50 de ml de ulei de măsline extravirgin
1 ceapă sau 1 legătură de ceapă verde
1 morcov
1 țelină
2 cartofi mari
100 de gr de fasole verde
1 dovlecel
1 vânătă
5 ciuperci (eu în loc de ciuperci am pus mazăre proaspătă)
1 ardei capia roșu sau 1 ardei normal roșu, plus 1 ardei verde

2-3 roșii sau bulion
sare
3 căței de usturoi sau 1 legătură de usturoi verde
piper
cimbrișor
boia dulce
foi de dafin
busuioc proaspăt sau pătrunjel sau mărar.

Preparare ghiveci mănăstiresc

Spălăm și curățăm toate legumele. Tocăm mărunt ceapa, usturoiul, verdeața. Tăiem felii ardeii, rădăcinoasele și ciupercile. Facem cubulețe din cartofi, dovlecel și vântătă. Roșii le băgăm la blender și le gătim cu sare, piper și câteva linguri de ulei cam 10 minute (dacă folosim bulion, e deja gătit).

Trebuie să ținem cont că legumele, deși vor fierbe împreună, au timpi de gătire diferiți. Vom pune uleiul la încins cu ceapa, apoi vom adăuga și usturoiul. Vin la rând condimentele, sarea, apoi începem cu rădăcinoasele și cartofii, după 10 minute adăugăm vinetele, peste care, când sunt aproape gata vom pune ciupercile și ardeii. La final mai punem sare, piper (dacă mai trebuie) și verdeață și stingem focul.

Punem lângă și o pâine caldă, o salată din legume crude și …

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *