Franța autorizează din nou stropirea culturilor agricole cu ajutorul dronelor, dar cu o condiție: să se folosească doar cu pesticide „cu risc scăzut” sau aprobate pentru agricultura ecologică. Parlamentul francez a adoptat un proiect de lege care permite utilizarea dronelor pentru tratarea anumitor culturi situate pe terenuri dificile, titrează Le Monde.
Noua reglementare vizează în principal podgoriile situate pe versanți cu o pantă mai mare de 20%, portaltoii pentru vița de vie și toate plantațiile de banane din teritoriile franceze Guadelupa și Martinica. Potrivit legii, pot fi folosite doar produse de biocontrol (precum feromonii și microorganismele), substanțe admise în agricultura ecologică și pesticide clasificate de Uniunea Europeană ca având un „risc scăzut”.
„Pe terenurile abrupte, aplicarea manuală a tratamentelor este anevoioasă și periculoasă”, a declarat deputatul Renaissance Jean-Luc Fugit, autorul proiectului de lege. El a mai precizat că „utilizarea dronelor este mai sigură, iar studiile ANSES [Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară, de Mediu și a Muncii] au arătat că expunerea operatorilor este redusă”. Tot Fugit a subliniat că dronele permit intervenții mai rapide în zone greu accesibile și reduc cantitățile de substanțe utilizate.
În Franța continentală, legea se va aplica în special unor podgorii din regiuni precum Beaujolais, Alsacia și Pirineii Orientali. „Este vorba de o soluție pentru viticultorii care lucrează în condiții dificile”, a explicat senatorul socialist Henri Cabanel, raportorul proiectului de lege în Senat.
Stropirea aeriană a fost interzisă în Europa în 2009
Stropirea aeriană a fost interzisă în Europa în 2009, printr-o directivă care a fost transpusă în legislația franceză în 2011. De atunci, producătorii de banane din Antile au solicitat constant derogări pentru a putea trata vârful arborilor – unde apar frecvent boli – dar condițiile pentru obținerea acestor derogări au fost înăsprite în 2014. „Pentru bananieri, unele boli se dezvoltă la vârful copacilor și erau tratate anterior cu elicopterul”, a explicat Cabanel. „Interzicerea stropirii aeriene a dus, potrivit producătorilor, la scăderi semnificative de producție, de până la 50%”. Tot el a avertizat că limitările privind tipul de produse autorizate nu vor rezolva toate problemele cu care se confruntă cultivatorii din aceste regiuni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Guadelupa și Martinica sunt printre cele mai afectate teritorii de problema pesticidelor. În trecut, aici s-a folosit chlordecon, un insecticid cancerigen și perturbator endocrin extrem de persistent, pentru combaterea viermelui bananelor, până în 1993. Substanța a contaminat mediul local și a afectat peste 90% din populația Caraibelor, crescând riscul apariției cancerului de prostată și a altor boli grave. Cabanel a ținut să sublinieze că specificul acestor teritorii a fost luat în considerare în elaborarea legii: „Nu se pune problema folosirii dronelor pentru răspândirea unor produse toxice și periculoase”.
Legea vine în continuarea celei cunoscute sub numele de Egalim, adoptată în 2018, care permitea testarea experimentală a stropirii cu drone până în 2021. ANSES a analizat aceste teste și a publicat în 2022 un raport de susținere științifică și tehnică. Agenția a remarcat numeroase limitări ale experimentelor, dar a confirmat reducerea expunerii operatorilor comparativ cu aplicarea manuală. În ceea ce privește deriva produselor pulverizate – adică răspândirea lor în afara zonei vizate – ANSES a notat că, în funcție de condiții (tipul duzelor, înălțimea de pulverizare, viteza dronei, prezența vântului), dronele pot reduce sau, dimpotrivă, crește expunerea persoanelor aflate în apropiere.
ANSES nu a emis o concluzie definitivă și recomandă „reluarea testelor, cu îmbunătățirea protocoalelor experimentale”. În acest sens, Fugit a precizat că „legislația prevede și posibilitatea continuării experimentelor sub autoritatea ANSES, în contexte diferite de cele ale terenurilor abrupte. Dar aceste experimente pot fi realizate doar cu aceleași produse, toate considerate cu risc scăzut”.