Într-o brutărie artizanală din Berkeley, California, croissantele capătă un nou gust – și o nouă poveste. Brian Wood, proprietarul Starter Bakery, experimentează un ingredient revoluționar: un unt sustenabil, creat din carbon, dezvoltat de compania Savor Foods, informează abc7news.
„Untul este o parte esențială a croissantelor. Pentru un croissant, el adaugă textură. Contribuie la aspectul fraged și stratificat al aluatului și oferă gust”, explică Wood.
Ceea ce pare o banală bucată de unt este, de fapt, un produs complet nou. Untul pe care îl folosește nu provine nici de la animale, nici din plante – ci este obținut printr-un proces inovator, folosind carbon captat.
„Arată ca untul. Se comportă foarte asemănător cu untul. Are o plasticitate bună, o flexibilitate plăcută”, spune Wood despre compoziția care imită perfect caracteristicile untului tradițional.
Cum funcționează această tehnologie
Pentru a înțelege cum funcționează această tehnologie, Kathleen Alexander, CEO al companiei Savor Foods, a oferit un tur al laboratorului din San Jose. Ea explică faptul că grăsimile sunt create la nivel molecular, din elemente precum dioxid de carbon și hidrogen verde, sau metan și apă.
„Trebuie să te gândești la esența lucrurilor: ce este mâncarea? Mâncarea este formată din molecule. Aceste molecule pot fi carbohidrați, proteine sau grăsimi. Toate sunt alcătuite din atomi – carbon, hidrogen și oxigen. Și atunci, ce-ar fi dacă am putea găsi surse de carbon, hidrogen și oxigen și să le reconstruim sub forma acestor molecule de care corpul nostru are nevoie pentru energie? Ce-ar fi dacă am putea face asta?”.
Deși detaliile procesului rămân confidențiale, Alexander menționează surse precum captarea metanului din fermele de lactate din Central Valley. În timp ce acolo metanul este transformat în energie, scopul Savor Foods este transformarea acestor resurse în grăsimi care pot fi folosite pentru prepararea alimentelor.
„Asta a fost întrebarea de la care am pornit: avem metode tot mai eficiente de a transforma energia dintr-o formă în alta. Am putea apropia sistemul alimentar de cel energetic și să valorificăm progresele pe care le-am făcut în alte sectoare ale economiei?”
Restaurantele cu stele Michelin, atrase de potențialul de a oferi preparate gustoase și sustenabile
Interesul pentru această tehnologie este tot mai mare – inclusiv din partea unor restaurante cu stele Michelin, atrase de potențialul de a oferi preparate gustoase și sustenabile.
Înapoi la Starter Bakery, Brian Wood pregătește pentru cuptor o tavă de croissante realizate cu untul sustenabil creat de Savor.
„Acordăm multă atenție ingredientelor pe care le alegem și le folosim. Și cred că ne aflăm chiar în prima linie a unor lucruri foarte interesante”.