Rațele sunt folosite în multe state pentru a curăța terenurile folosite pentru agricultură de insecte și buruieni. Metoda nu este nouă, fiind folosită de fermierii chinezi încă din antichitate, dar acum câștigă rapid teren, în întreaga lume.
De exemplu, un proprietar de vie din Africa de Sud folosește peste 500 de rațe alergătoare indiene. Păsările elimină insectele și buruienile de pe Vergenoegd Low Wine Estate, potrivit CBC. Datorită rațelor, pe această podgorie nu sunt utilizate pesticide. Totodată, ouăle produse de păsări sunt utilizate în restaurantul de pe proprietate. Rațele nu sunt, însă, folosite pentru producția de carne. „Ar fi ca și cum ai mânca un coleg”, a declarat Gavin Moyes, un reprezentant al Vergenoegd Low Wine Estate, potrivit CNN.
Rațele alergătoare indiene atrag atenția prin faptul că stau în poziție verticală, ca pinguinii. Aceste păsări nu pot zbura, dar pot alerga cu viteză mare datorită picioarelor lungi. De aici vine denumirea lor.
Tot în Africa de Sud, rațele sunt utilizate de Crama Vergenoegd:
Metoda a fost importată chiar și de producătorii de vin din Franța.
În multe state din Asia – precum Japonia, Thailanda, China sau Coreea de Sud – rațele sunt folosite la scară largă în agricultură, mai ales pe terenurile plantate cu orez. Păsările se deplasează cu ușurință pe suprafețele cu multă apă necesare pentru cultivarea acestei plante.
Potrivit EcoFriend, plimbarea rațelor prin noroi oxigenează apa și ridică straturile de sol, cu efecte benefice asupra orezului. Mai mult, găinațul lor este un fertilizator natural.
Fermierul japonez Takao Furuno a scris o carte, numită „Puterea raței” / „The Power of Duck”, apărută în 2001, despre experiența lui cu utilizarea rațelor în agricultură. În aceasta, autorul arată cum un fermier se poate îndepărta treptat de chimicale, crescând producția de orez cu ajutorul rațelor.
Utilizând aceste păsări, fermierii își pot crește profitul net cu până la 50%, mai transmite EcoFriend.