Oamenii de pe lumea aceasta se împart în multe categorii. Când vine vorba de mâncare, situația este și mai diversă. Sunt persoane care preferă brânzeturile și persoane care adoră carnea. Sunt unii care nu suportă iaurtul, dar și alții care și l-ar pune și pe ochi. Totodată, există oameni care preferă vinul roșu și oameni care preferă ginul sau whisky-ul. Unii care preferă peștele și alții care nu suportă nici măcar mirosul unui solz.
Când vine vorba de ciorbe, avem fani și „nefani”, ca să zic așa. Suntem noi, cei care am crescut cu ciorbă la prânz și cei care au crescut fără acest obicei. De obicei, dacă mamei îi plăceau ciorbele și le gătea, atunci ne plac și nouă acum. O subcategorie ar fi supa. Adică adăugarea sau nu a borșului în fiertura de legume, cu sau fără carne.
Atunci când stau de vorba cu oamenii și îmi povestesc despre cum mănâncă ei, îi simt de multe ori confuzi când vine vorba de ciorbă. Ei nu știu daca e un obicei bun că mănâncă sau nu acest fel de mâncare. Am zis să vin cu câteva precizări legate de acest subiect.
Eu cred că noi în copilăria și adolescența noastră ne-am cam bătut joc de ciorbă. Fiind primul fel de mâncare, aceasta te pregătea cumva pentru ceva delicios din care trebuia să mănânci mai puțin. De asta ți se umfla stomacul de la bun început cu ciorbă.
La cât de sedentari suntem în zilele noastre și la câte gustări luăm toată ziua e clar că să mâncam două feluri de mâncare la o masă, plus gustare, este un răsfăț. Doar dacă folosim ustensile de jucărie și servim porții foarte mici putem să spunem că ar fi ok.
Cum să te folosești de o farfurie de ciorbă spre folosul tău și pentru a pierde kilograme:
1. Mănâncă ciorba ca fel singular de mâncare la o masă. De preferat seara pentru că satură rapid, este ușor de digerat și te hidratează.
2. Nu pune în ciorbă chiar tot ce găsești prin dulap și frigider. Mai lasă creativitatea și pentru alte activități. Alege să ai o sursă de proteină animală (carne/pește/ouă), o multitudine de legume, apă, borș/lămâie.
3. Câteva combinații delicioase și prietenoase cu silueta: pui plus legume, pește plus legume, ou bătut plus legume, fasole/linte/năut plus legume, tăiței plus ou plus legume, supă de găluști, ciorbă de perișoare, ciorbă de văcuță, ciorbă de varză cu carne de curcan și borș, supă de creveți, cuburi de somon plus legume și lămâie.
4. Lasă pâinea pentru salata de vinete și zacuscă. Chiar nu o să primești amendă dacă nu mănânci absolut orice fel de mâncare cu pâine.
5. Orice ciorbă începe cu a pune la fiert apa într-o oală. După ce dă în clocot, adaugă legumele sau carnea. Folosește pe cât posibil apa în care au fiert legumele, deoarece te folosești astfel de toate vitaminele.
6. Dacă nu ai mult timp la dispoziție să tai legumele, folosește cu încredere mixurile de legume congelate. Sunt o multitudine pe piață și sunt foarte sănătoase și rapid de folosit. Ne adaptăm din mers la tot ceea ce presupune viața cotidiană. Nu e nimic greșit să avem ajutoare.
7. Ce-mi place mie la ciorbă este că e un fel de mâncare după care chiar te simți sătul. Nu trebuie să limitezi porția. Vreo trei polonice din acelea clasice sunt OK pentru o porție.
8. Poți strica o ciorbă, adică să o faci foarte calorică, în următoarele cazuri: prăjești legumele în ulei, adaugi carne grasă, pui cartofi și tăiței mult prea mulți, care te lasă fără zeamă în cratiță, adaugi smântână sau adaugi smântână și gălbenușuri cu nemiluita.
9. Adaugă ceapă și ardei iuți în farfurie. Câștigi astfel culoare și gust cu calorii foarte puține.
Nu ocoliți supele cremă sau ciorbele indiferent de vreme. Contrar a ceea ce zic gurile rele, ciorba despre care vă vorbesc eu chiar merge reîncălzită. De câteva ori chiar. Hai că vă mai dau și vești bune!
Să aveți o primăvara blândă ca o eșarfă moale și colorată mereu în jurul vostru. Nu uitați niciodată de voi. Reveniți către suflet de fiecare dată când vremurile vă cer să fiți departe de el. Nu vă încăpățânați să mergeți pe drumuri pline de gropi, dacă tălpile voastre devin tot mai grele și însângerate. Cu siguranță nu acela e drumul vostru.
Păziți-vă fericirea și starea de bine ca pe bunul cel mai de preț. În final, când cortina cade nemiloasă în fața noastră, aceasta este tot ceea ce ne rămâne. Hai, suflet însingurat, mergi cu mult curaj înainte!
Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână.
Of…. ca e nestiinta sau dezinformare, dar nimic de mai sus nu e prietenos cu silueta. Cel mai stigator la cer e punctul 3, care recomanda carbohidrati simpli cu ceva. Si care e problema cu grasimile, nu e ca si cum de la ele ne ingrasam?
Articolul e plin de lucruri eronate contrare unui mod de hranire firesc . O noua aparitie editoriala care va bulversa pe cei in cautare de adevar si util .