Umanitatea a petrecut peste un secol încercând să depășească barierele longevității – și continuă să progreseze. De fapt, este din ce în ce mai obișnuit ca oamenii să sufle în 100 sau mai multe lumânări de ziua lor. Datele Institutului Național de Statistică din Spania arată că aproape 20.000 de persoane din această țară ajung să fie centenare, notează ABC.
Nu există o formulă magică pentru a trăi mai mult, însă anumite modele alimentare sunt asociate cu o viață mai lungă și mai sănătoasă. Și nu este vorba doar de a îmbătrâni, ci de a o face sănătos – atingând 100 de ani fără declin cognitiv și cu o autonomie fizică rezonabilă.
„25% din longevitate este determinată genetic, iar restul de 75% este influențat de epigenetică – acele obiceiuri sănătoase, rutine și stiluri de viață pe care le menținem zi de zi. Moștenim aproximativ 20.000 de gene, dintre care cam 2.000 sunt asociate cu longevitatea. Dar există și gene asociate cu bolile, cum ar fi cele 50 de gene legate de hipertensiunea arterială. Dacă avem predispoziție genetică și nu facem exerciții, fumăm și consumăm sare în exces, avem șanse mai mari să dezvoltăm hipertensiune,” explică Manuel de la Peña, cardiolog și director al Catedrei de Cardiologie și Longevității din cadrul Institutului European de Sănătate și Bunăstare Socială.
Alimentația și longevitatea – ce spun cercetările?
Desigur, alimentația pentru a câștiga ani de viață nu este o știință exactă. Cercetătorii analizează, de obicei, legături între obiceiurile alimentare și sănătatea pe termen lung. Există indicii relevante în ultimul raport bazat pe 41 de recenzii sistematice și meta-analize, implicând peste un milion de persoane, la care au participat și cercetători de la Universitatea din Bologna.
Ce grupe alimentare influențează riscul de mortalitate?
Studiul, publicat în revista Advances in Nutrition, a analizat impactul a mai multe grupe de alimente asupra riscului de mortalitate din orice cauză:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- Cereale (integrale și rafinate)
- Fructe
- Legume
- Fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune)
- Leguminoase
- Pește și produse derivate
- Ouă
- Lapte și produse lactate
- Carne și produse din carne (inclusiv carne roșie și albă, procesată și neprocesată)
- Băuturi îndulcite și zaharuri adăugate
Nu orice proteină este benefică pentru o viață lungă și sănătoasă
Studiul arată că cei care consumă proteine tind să trăiască mai mult și să rămână mai puternici și sănătoși. Însă contează sursa acestor proteine.
- Proteinele vegetale provenite din leguminoase, fructe oleaginoase și cereale integrale sunt considerate cele mai benefice.
- Consumul excesiv de carne roșie procesată are efecte contrare și poate crește riscul de mortalitate.
Ce alimente sunt asociate cu o viață mai lungă?
Consumul de nuci, cereale integrale, fructe, legume și pește este asociat cu o reducere a riscului de mortalitate din toate cauzele.
Consumul moderat de carne albă poate avea, de asemenea, efecte benefice, dar într-o măsură mai mică.
În schimb, consumul frecvent de carne roșie procesată și băuturi zaharoase este legat de un risc mai mare de mortalitate.
Un consum ridicat de zaharuri adăugate, cereale rafinate și ouă a fost asociat cu un risc mai mare, deși într-o măsură mai puțin semnificativă.
Produsele lactate nu au arătat o asociere clară, pozitivă sau negativă, cu speranța de viață.
Alimentele pro-longevitate: antioxidanți, vitamine și fibre
„Alimentele pro-longevitate conțin antioxidanți și substanțe bioactive care ajută la reducerea stresului oxidativ, îmbunătățind astfel funcția imună și endotelială (endoteliul fiind țesutul care căptușește interiorul vaselor de sânge și al inimii).
Aceste alimente sunt, în general, bogate în:
- Vitamine și minerale esențiale
- Fibre dietetice
- Grăsimi sănătoase
Aceste elemente contribuie la:
- Reducerea inflamației
- Îmbunătățirea sănătății metabolice
- Prevenirea bolilor netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și cancerul”, arată raportul.
Alimentația și prevenirea bolilor
Dieta joacă un rol esențial în prevenirea unor afecțiuni precum:
- Hipertensiunea
- Diabetul
- Problemele cardiovasculare
De asemenea, alimentația este crucială în prevenirea și dezvoltarea multor boli netransmisibile, care sunt responsabile pentru 75% din decesele la nivel mondial.