Fructele sunt unele dintre cele mai importante surse de antioxidanți din dietă, oferind nutrienți puternici cu fiecare mușcătură.
Antioxidanții lucrează împotriva radicalilor liberi – compuși dăunători care cresc inflamația asociată cu bolile cornice – și îi elimină din organism, spune nutriționista Natalie Rizzo, potrivit today.com.
„Așadar, în esență, consumul de alimente cu antioxidanți reduce inflamația și este benefic pentru sănătate. În general, fructele mai închise la culoare, cum ar fi fructele de pădure, rodii, struguri roșii și prunele, au mai mulți antioxidanți”, spune Rizzo
Mănâncă fructe cât mai colorate, pentru a beneficia de antioxidanți și a fi ferit de boli de inimă și cancer
Antioxidanții includ vitaminele A, C și E; beta-caroten, luteină, licopen și seleniu.
Antocianinele, pigmenți naturali ai plantelor care dau fructelor culoarea magenta, albastră sau roșie, semnalează alimente cu un conținut ridicat de antioxidanți, au descoperit studiile.
Dacă alegi să consumi doar mere și banane, care sunt printre cele mai populare fructe din SUA și din multe alte țări din lume, vei obține mai puțini antioxidanți decât din alte opțiuni de fructe. Cel mai bine este să „mănânci curcubeul”, deoarece fructele de culori diferite conțin nutrienți și antioxidanți diferiți – varietatea este esențială, sfătuiește Rizzo.
O dietă pe bază de plante protejează împotriva bolilor cronice legate de stresul oxidativ, spun cercetătorii, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
Administrarea de suplimente de antioxidanți nu este același lucru – acestea nu înlocuiesc o dietă sănătoasă și nu există dovezi că suplimentele de antioxidanți pot preveni cancerul sau bolile de inimă, conform Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă.
Este posibil să nu ai acces la fructele din copacul Baobab african, care conține cel mai mare conținut de antioxidanți dintre fructe, conform unei analize a 3.100 de alimente. Dar există 9 fructe bogate în antioxidanți pe care, în mod sigur, le ai mai la îndemână.
Cireșele, fructe foarte bogate în antioxidanți
Există două tipuri principale de cireșe: acrișoare și dulci. Cireșele acrișoare sunt mai mici, dar mult mai bogate în antioxidanți decât cele dulci. Sunt mai greu de găsit proaspete, dar pot fi uneori găsite în piețele de fermieri când sunt în sezon, la începutul verii. De asemenea, pot fi cumpărate congelate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Cireșele acrișoare conțin melatonină și triptofan, care ajută la somn.
Dacă preferi fructele mai dulci, cireșele dulci uscate sunt, de asemenea, foarte bogate în antioxidanți.
Fructele de pădure se numără printre cele mai sănătoase fructe
Măceșele, zmeura, căpșunile și afinele sunt fructe foarte bogate în antioxidanți, cu nuanțele lor adânci de violet, roșu și albastru care semnalează un conținut ridicat de antioxidanți.
Nutriționista Samantha Cassetty a pus afinele pe primul loc în lista sa cu cele mai sănătoase fructe, evidențiind prezența antocianinelor, pigmentul antioxidant al plantelor.
Consumul fructelor de pădure de toate tipurile este o „strategie dietetică plauzibilă și potențial utilă pentru reducerea riscului de cancer”, au descoperit studiile. De asemenea, ele se numără printre fructele cu cel mai mic conținut de zahăr.
„Fructele de pădure sunt o adăugare grozavă în dieta zilnică. Personal, întotdeauna am acasă fructe de pădure congelate, iar copiii mei le adoră ca gustare”, spune Rizzo.
Fructele de pădure congelate sunt congelate rapid după recoltare, păstrând toți nutrienții și dulceața, astfel că au aceleași beneficii ca fructele proaspete, la un preț mai mic, adaugă ea.
Afinele fac parte și din categoria fructelor de pădure, deși sunt prea acrișoare pentru a le consuma singure. Încearcă să le adaugi la smoothie-uri, salate sau rețete sărate, cum ar fi salsa de avocado cu afine.
Caisele uscate, mai bogate în antioxidanți decât cele proaspete
Caisele uscate au de câteva ori mai mulți antioxidanți decât fructele proaspete. De asemenea, sunt printre fructele cu cel mai mare conținut de proteine.
Când apa este îndepărtată din fruct, varianta uscată devine mai concentrată în toate tipurile de nutrienți, inclusiv antioxidanți, spune Rizzo.
„Fructele uscate nu ar trebui să înlocuiască toate fructele proaspete din dietă, dar cantități mici – aproximativ un sfert de cană – pot face parte cu siguranță dintr-o dietă sănătoasă”, observă ea.
Unele fructe uscate au zahăr adăugat, ceea ce Rizzo recomandă să fie evitat.
Prunele uscate, mai bogate în nutrienți, comparativ cu cele proaspete
Dulci-acrișoare, prunele uscate au cam aceiași nutrienți ca și fructele proaspete, dar în concentrații mai mari.
Prunele sunt bogate în fibre, astfel încât pot ajuta la ameliorarea constipației. Nutriționista Frances Largeman-Roth sugerează să le consumi ca o gustare sănătoasă pentru pierderea în greutate.
Goji uscate conțin compuși ce pot ține în frâu tensiunea și glicemia
Mici și roșii, aceste boabe cresc pe arbuști originari din regiunile Mediteranei și Asiei. Sunt folosite frecvent în supe chinezești și ca ceaiuri din plante, notează cercetătorii.
Circa 30 g de goji uscate conțin mai multă vitamina A – practice, aproape dublu – față de cantitatea zilnică recomandată, conform Departamentului de Agricultură al SUA.
Ele conțin compuși care ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge și ar putea stimula sistemul imunitar.
Rodia are efect antiinflamator
Cu nuanța sa roșie adâncă și semințele suculente numite arils, culoarea rodiei provine și din antocianine, pigmentele sănătoase ale plantelor cu efecte antioxidante.
„Au multe efecte antiinflamatorii”, a declarat nutritționista Theresa Gentile, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.
Rodiile conțin fibre și acizi grași antiinflamatori, benefici pentru sănătatea inimii.
Sucul de struguri mov reduce riscul de boli cardiovasculare
La fel ca fructele uscate, sucul este mai concentrat decât fructele proaspete, motiv pentru care este bogat în antioxidanți.
Sucul de struguri mov 100% este făcut doar din struguri Concord, nu conține zahăr adăugat și a fost studiat extensiv pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cardiovasculare, notează Rizzo.
„O cantitate mică de suc 100% – aproximativ un sfert de cană – este o modalitate bună de a obține câțiva antioxidanți în dieta zilnică. Dar evită sucul cu zahăr adăugat”, spune ea.
Dacă ești fan al strugurilor, stafidele conțin și ele o cantitate bună de antioxidanți.
Guava, fructul tropical ce îți susține imunitatea
Guava este fructul tropical ce conține o mare cantitate de vitamina C, care ajută la susținerea sistemului imunitar. În plus, este un fruct plin de fibre și o sursă bună de magneziu.
„Fibrele solubile găsite în guave pot ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii, reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului rău”, a spus nutritționista Shelly Wegman.
Boabele de acai pot ajuta în lupta împotriva cancerului
Fructe purpuriu închis, larg întâlnite în regiunea braziliană a Amazonului, boabele de acai sunt bogate în fitonutrienți precum antocianinele, pigmentele antioxidante ale plantelor, și conțin cantități mari de un compus chimic vegetal care „afişează proprietăți antiinflamatorii puternice”, notează Institutul Național al Cancerului din SUA.
