Sarmalele sunt de mii de feluri, nu numai în România, ci în multe zone din estul Europei și nu numai. În seria acestor variații vom vorbi azi despre sarmalele împachetate în altceva decât foi de varză.
Cea mai răspândită variantă alternativă sunt frunzele de viță de vie. De altfel, așa se prepară și dolma, sarmalele turcești sau grecești, în frunze de viță și umplute cu orez. Dar gospodinele din România fac de sute de ani și sarmale înfășurate în frunze de tei, de cicoare sau de ștevie.
Nu se pune problema să discutăm care e mai bună sau mai căutată, realitatea este că sunt diferite, fiecare dintre aceste frunze dă o altă aromă, dar în final, dacă sunt bine gătite, toate sunt delicioase și se topesc în gură.
Ingrediente:
Preparare:
Pentru pregătire, mai întâi spălăm bine frunzele și le lăsăm să se scurgă. Frunzele care sunt rupte sau prea mici le punem pe fundul oalei sau deasupra.
În primul rând, carnea trebuie să fie grasă, ceafă de porc, pulpă cu grăsime. Se toacă totul o singură dată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Tăiem mărunt ceapa curățată, o călim în ulei sau untură pentru 10 minute. Adăugăm orezul pentru câteva minute, apoi oprim focul și lăsăm totul să se răcească.
Într-un castron mare punem carnea, ceapa călită, orezul și grăsimea și adăugăm și condimentele, sarea, piperul, enibaharul. Frământăm bine, până la omogenizare.
Truc: La final punem puțină apă rece pentru ca umplutura să fie mai afânată. Să nu fie sarmalele gloanțe și să se topească în gură.
Împachetarea sarmalelor:
Luăm foaia de viță, punem carnea în vârf și rulăm până arată ca un trabuc. Apoi îndesăm cu degetul marginile în interior pentru a sigila bine.
Așezarea în oală:
Sarmalele nu trebuie să depășească înalțimea jumătății oalei după ce sunt așezate, căci se umflă la fiert. Se pune un pat consistent de varză tocată pe fund. Apoi sarmalele în formă de melc, una lângă alta, înghesuite ca să nu se desfacă în timpul gătirii.
Când primul strat e complet trecem la următorul până terminăm. Deasupra mai punem frunze întregi.
Fierberea:
Turnăm bulionul și umplem cu apă până la nivelul sarmalelor (nu până sus).
Se pune oala la foc mic, acuperită cu un capac, pentru o oră, două, până când totul este fiart bine. În timpul fierberii, apa scade, așa că din timp în timp trebuie verificat și adăugată câte o cană de apă (preferabil caldă).
La final, se servesc cu mămăligă, smântână (dacă vă place) și ardei iute.
Poftă bună!