Dacă te gândești să îți schimbi dieta, toată informația disponibilă poate deveni copleșitoare. Există cărți, bloguri și povești de succes infinite care promovează o metodă în fața alteia – de la vecinul tău, la colegul tău, până la Beyonce.
E destul de multă informație, încât riști să îți pierzi încrederea înainte să iei chiar prima mușcătură dintr-un aliment inclus în noua ta dietă.
Adevărul este, potrivit today.com, că un stil de viață sănătos și durabil este foarte personal. Dieta care a ajutat-o pe cea mai bună prietenă a ta să piardă 20 de kilograme poate să nu fie cea mai bună opțiune pentru tine.
Începe cu întrebarea „De ce?”
Primul pas în determinarea dacă o dietă va funcționa pentru tine este să înțelegi de ce vrei să faci această schimbare, spune Deirdre K. Tobias, epidemiolog la Brigham and Women’s Hospital și profesor asistent la Departamentul de Nutriție de la Harvard Medical School și Harvard T.H. Chan School of Public Health. Îți ajustezi dieta pentru a gestiona simptomele unei anumite afecțiuni de sănătate? Încerci să îmbunătățești o problemă de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială? Încerci să pierzi sau să câștigi în greutate? Sau vrei să alergi un maraton?
Diferite diete au scopuri diferite pentru corpul tău. În funcție de răspunsurile tale la aceste întrebări, Tobias spune: „Acest lucru ar putea schimba radical calea pe care ar trebui să o urmezi pentru a-ți schimba dieta.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Gândește dincolo de rezultatele măsurabile (inclusiv cântarul!)
Atunci când vine vorba de schimbarea dietei pentru un beneficiu mai mare, de obicei funcționează cel mai bine când este „o muncă interioară”, spune Kari Anderson, doctor în sănătate comportamentală, care se specializează în ajutarea pacienților cu tulburări alimentare.
Gândește-te la modalitățile intrinseci, ghidate de valori, în care această schimbare te va ajuta, spune Anderson. Poate că te va ajuta să îți îmbunătățești sănătatea sau să pierzi în greutate, dar, la sfârșitul zilei, dieta pe care o alegi ar trebui să fie în concordanță cu modul în care vrei să îți trăiești viața, spune ea. „Ar trebui să te facă să te simți bine”, concluzionează Anderson.
Ia în considerare știința, nu poveștile de succes ale celebrităților
Nu te lăsa impresionat de poveștile anecdotice de succes (în special cele ale celebrităților, care pot avea antrenori personali, bucătari și alte resurse pe care tu nu le ai). Uită-te la ghidurile alimentare și la recomandările specialiștilor, pentru că acestea se bazează pe cercetări de lungă durată, spune Tobias.
Oamenii pot pierde în greutate pe aproape orice dietă care limitează caloriile. Dar dietele prea restrictive sunt greu de urmat pe termen lung și pot fi nesănătoase, explică Tobias. Dietele care se aliniază cu aceste recomandări susținute de dovezi vor fi cele care te vor ajuta cel mai bine să îți controlezi greutatea și sănătatea pe termen lung, spune ea. „Calitatea dietei este încă importantă”, afirmă Tobias.
Căută sfaturi de la un nutriționist
Pentru oricine (și mai ales dacă faci o schimbare în dieta ta pentru a ajuta la gestionarea unei afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă), este o idee bună să discuți cu un nutriționist sau cu un medic, spune Tobias. „Un clinician te poate ajuta să monitorizezi progresul și să gestionezi deficiențele de micronutrienți sau orice probleme care ar putea apărea”, explică Tobias.
Dacă planifici să urmezi o dietă care elimină grupuri întregi de alimente (cum ar fi carnea, glutenul sau fructele), un nutriționist te poate ajuta să determini dacă aceasta este o dietă bună pentru tine și cum să o faci una sustenabilă, astfel încât să te ajute să îți îndeplinești obiectivele de sănătate pe termen lung. Pe lângă identificarea nutrienților de care o anumită dietă te-ar putea lipsi, un nutriționist te poate ajuta să te asiguri că înlocuiești alimentele pe care le elimini cu unele corespunzătoare.
Nutriționiștii te pot ajuta și să înțelegi cum să integrezi o dietă nouă în viața de zi cu zi, explică Joey Gochnour, specialist certificat în obezitate și managementul greutății. Ce poți mânca atunci când ești la restaurant? La petrecerea de la un prieten? Când ești pe drum? „Un nutriționist te poate ajuta cu asta,” spune el.
Fii atent la dietele care sunt prea restrictive
Dietele care sunt prea restrictive îți vor face creierul să lucreze împotriva ta, spune Anderson. „Dacă nu au autonomie asupra alegerilor tale, majoritatea oamenilor nu se descurcă prea bine”, afirmă Anderson.
Această restricție poate veni sub forma numărării caloriilor sau a unor liste lungi cu alimente interzise. În general, este bine să fii atent la planurile de dietă care elimină grupuri întregi de alimente (precum cerealele integrale sau leguminoasele). Deși pot funcționa pentru pierderea în greutate pe termen scurt, multe alte cercetări arată că aceste tipuri de alimente integrale sunt foarte bune pentru sănătatea pe termen lung, spune Gochnour.
Lasă loc pentru răsfățuri culinare
Vei simți din când în când dorința de a mânca alimentele tale preferate – indiferent dacă sunt sau nu parte din dieta ta, spune Anderson. Limitându-se complet, oamenii pot deveni mai susceptibili să mănânce în exces acele alimente atunci când fac o abatere sau consumă în exces alte alimente, spune ea.
În schimb, alege o dietă care să permită, ocazional, mâncarea alimentelor de răsfăț pe care le iubești (cum ar fi cartofii prăjiți, ciocolata sau baconul). Dar limitează când și cât de mult mănânci din aceste alimente, spune Anderson.
Introdu treptat noua dietă în viața ta
Evită capcana dietei care îți impune să renunți brusc la toate alimentele tale preferate și de rutină, deodată, din prima zi, spune Gochnour. Schimbările dietetice care te obligă să elimini alimentele pe care le iubești sunt dificile, deoarece alegerile alimentare pe care le facem sunt legate de mult mai multe decât doar de nutriție. „Poate fi vorba despre momente plăcute, socializare și legătura cu alte persoane,” spune Gochnour, iar dacă este așa, va fi mult mai greu să renunți la acele alimente.
Dacă vrei să îți transformi dieta, fă schimbări treptat. Odată ce te simți bine cu un pas mic, fă următorul pas mic, și așa mai departe.
Fii atent la cuvintele… la modă care descriu o dietă, pentru că pot fi exagerări
Cuvinte precum „îmbunătățește”, „curăță”, „detoxifiere” și „vindecă” sunt semnale de alarmă că o dietă poate exagera beneficiile, spune Tobias. Ia în considerare ce dovezi stau la baza acestor afirmații miraculoase. Informațiile pe care le citești menționează vreo cercetare? Poți căuta acele studii?
Consideră, de asemenea, dacă sursa informației (un site, o carte sau o companie) are ceva de câștigat dacă începi dieta lor. „Ia în considerare sursele de informație despre aceste diete care nu au un interes direct în asta,” spune Tobias.
Și amintește-ți sfatul clasic: Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, probabil că așa este, spune Gochnour. „La câțiva ani apare o nouă tendință în diete. Dar nu este nimic nou sub soare”, mai precizează Gochmour.
Fii atent la cum te simți când mănânci
Indiferent de schimbarea mare sau mică pe care o gândești pentru dieta ta, fii atent la cum te face să te simți ceea ce mănânci, spune Anderson. Te simți diferit la mijlocul dimineții dacă ai mâncat un mic dejun bogat în proteine, în loc de o gogoașă? Poți să te concentrezi mai mult? Când este cel mai bine să mănânci cea mai mare masă a zilei? Îți provoacă anumite alimente indigestie?
Experimentează pe corpul tău și găsește ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine și ce te face să te simți bine, spune Anderson. Poate că prea multă brânză nu ți se potrivește. Poate că funcționează să o elimini complet sau poate observi că în cantități mici este mai bine. „Practic, învață să colaborezi cu propriul tău corp”, recomandă Anderson.