Includerea infuziilor și a ceaiurilor depurative în viața de zi cu zi este un gest simplu și eficient pentru detoxifierea organismului și combaterea balonării. După cum afirmă Vanesa León García, dietetician-nutriționist, „ceaiurile și infuziile sunt întotdeauna o alegere bună în cadrul unei alimentații echilibrate și variate”. Aceasta explică faptul că „baza este apa, cel mai important nutrient pentru sănătate, dar cu un plus, în funcție de plantele utilizate”, scrie Women’s Health.
Potrivit lui León, „unele plante au o tradiție îndelungată în utilizarea lor pentru susținerea procesului natural de detoxifiere a organismului, sprijinind așa-numitele „organe de excretoare”, printre care se numără rinichii, ficatul, intestinele și pielea”.
Plante medicinale cu efect detoxifiant
Printre plantele recunoscute pentru efectele lor diuretice naturale se numără urzica, ceaiul verde, coada-calului și păpădia. Acestea ajută la creșterea volumului de urină, facilitând astfel eliminarea toxinelor și a excesului de lichide din organism.
Câte infuzii depurative putem consuma zilnic?
León subliniază că „baza infuziilor este apa, esențială pentru buna funcționare a organismului, iar necesarul de hidratare variază în funcție de activitatea fizică, temperatura exterioară și factori individuali”.
În general, pentru un adult, este recomandat consumul a aproximativ trei infuzii pe zi, fără adaos de îndulcitori sau zahăr, pentru a păstra aroma naturală și a permite papilelor gustative să se obișnuiască cu gusturi mai puțin dulci.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Cel mai indicat moment pentru consumul acestor infuzii este între mese, evitându-le seara pentru a preveni întreruperile somnului cauzate de necesitatea de a merge la toaletă.
Diferența dintre ceai și infuzie
Adesea, termenii „ceai” și „infuzie” sunt folosiți interschimbabil, dar, conform lui Vanesa León, doar infuziile care au la bază planta Camellia sinensis sunt considerate ceaiuri. În funcție de fermentația sau oxidarea frunzelor de Camellia sinensis, apar diferite tipuri de ceaiuri: alb, verde, roșu sau negru, fiecare cu conținut variabil de cofeină și antioxidanți.
Pe de altă parte, o infuzie se obține din orice alt tip de plantă, floare, fruct, sămânță sau combinație de ingrediente, altele decât Camellia sinensis. Pe scurt, toate ceaiurile sunt infuzii, dar nu toate infuziile sunt ceaiuri.
Cum se prepară ceaiurile și infuziile?
Pentru prepararea corectă, León recomandă:
- În apă caldă (fără a ajunge la punctul de fierbere), infuziile și ceaiurile sunt gata în 2-3 minute.
- Pentru infuzarea la rece, o punguță de ceai se pune în 500 ml de apă rece și se lasă 8-10 minute, agitând ușor. Amestecul rămâne proaspăt și benefic timp de 8 ore.
Nu toate plantele se pretează la infuzierea la rece, deoarece este necesară o aromă intensă și o combinație bine echilibrată de ingrediente pentru a obține o băutură gustoasă fără fierbere.
Cea mai sănătoasă metodă de îndulcire a infuziilor
Infuziile sunt o opțiune excelentă pentru hidratare și nu ar trebui să necesite îndulcitori. Nutriționista recomandă consumul acestora fără adaosuri, pentru a aprecia gustul natural.
Dacă totuși se dorește îndulcirea, cele mai bune opțiuni sunt:
- Mierea, care oferă beneficii suplimentare față de simpla îndulcire.
- Zahărul de cocos sau siropul de agave – au un indice glicemic mai scăzut decât zahărul alb sau brun.
- Eritritolul și stevia – alternative fără calorii, cu un putere de îndulcire ridicată.
Chiar și aceste variante trebuie utilizate cu moderație, iar ideal ar fi să se renunțe treptat la îndulcitori.
Top 10 infuzii și ceaiuri depurative pentru consum zilnic
Acestea sunt cele mai recomandate infuzii pentru detoxifierea organismului:
- Ceaiul verde – Bogat în polifenoli, este un puternic antioxidant, ajută la pierderea în greutate, stimulează metabolismul și elimină retenția de lichide.
- Urzica – Are efect diuretic și antiinflamator, ajută la combaterea retenției de apă și protejează mucoasa gastrică.
- Păpădia – Sprijină funcția hepatică, favorizează digestia și curăță tractul urinar.
- Rozmarinul – Reduce retenția de lichide, elimină gazele intestinale și îmbunătățește circulația.
- Aloe vera – Excelent pentru digestie, combate refluxul gastric, balonarea și constipația.
- Coada-calului – Diuretic puternic, ajută la eliminarea acidului uric și are efect antiinflamator, fiind benefic pentru articulații.
- Ortosifonul (Ceaiul de Java) – Sprijină slăbirea, elimină retenția de lichide și dă elasticitate pielii.
- Hibiscusul – Contribuie la o digestie sănătoasă, are efect antioxidant și ajută la reglarea tensiunii arteriale și a glicemiei.
- Boldo – Benefic pentru digestie, ficat și colesterol, are efect laxativ ușor și ajută la un somn mai odihnitor.
- Anghinarea – Puternic diuretic, sprijină ficatul, contribuie la slăbire și scade colesterolul.
Aceste infuzii sunt o modalitate naturală și plăcută de a îmbunătăți sănătatea zilnică și de a sprijini detoxifierea organismului