Despre chiftele în România se poate spune cu siguranță „câte bordeie, atâtea rețete de chiftele”. Sau mai academic, fiecare regiune a țării are propriile sale tradiții. Evident, vorbim de chiftelele din carne, căci există și chiftele din pește sau preparate din și cu variate legume, leguminoase, cereale ori brânză etc.
În esență, rețetele de chiftele au ca ingrediente obligatorii carne tocată, de preferință mai grasă să nu iasă uscate, 1-2 ouă, în funcție de cantitatea de carne folosită, ceapă și/sau usturoi, sare, piper, în general și ceva verdeață. De aici încolo rețetele încep să difere. Vom enumera câteva din principalele zone geografice și gastronomice ale țării, fără să avem în niciun fel pretenția de a epuiza paleta existentă (nici pe departe).
Pârjoale moldovenești
N-ai cum începe altfel decât cu pârjoalele moldovenești. La 1 kg de carne tocată (porc, vită, pasăre sau amestec) se pun 1 ceapă, 1 morcov, 1 cartof, 1 ou, 1 felie de pâine cu mult miez muiată în lapte, 2 linguri de pesmet, evident sare, piper și pătrunjel tocat. Se amestecă toate bine, se modelează chiftele mai măricele, care se aplatizează și se trec prin făină pe ambele părți. Se prăjesc în ulei încins la 180 de grade.
Chiftele ardelenești
Aceeași rețetă, carne, pîine înmuiată în apă sau lapte, ceapă, sare, piper, dar excludem oul și punem muuuult usturoi (1 căpățână) și verdeață cu generozitate. Se pot face și fără ceapă. Sunt o variantă mai „carne și cam atât”. Sau mai keto, în zilele noastre.
Chifteluțe în sos de roșii (din Banat)
Facem chiftelele cît mai simplu, cu ceapă și/sau usturoi și verdeață, le prăjim, le punem în sos și le dăm la cuptor pentru 15 minute sau le fierbem în sos (câteva clocote). Sosul se face simplu, din bulion de roșii, boia de ardei dulce sau picantă sau o lingură de sos de ardei, sare, piper, o linguriță de zahăr și o frunză de dafin.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Chiftele dobrogene (preparate din carne, nu din pește)
Ingredientele sunt puțin diferite: 1 kg carne tocată, 1 dovlecel ras, mărar tocat mărunt, 5 căței de usturoi și 3 ouă, plus sare și piper. Se presează usturoiul și se amestecă și cu restul ingredientelor, se modeleleză chiftele micuțe și rotunde și se prăjesc la fel ca orice chiftele.
Ca o recomandare, în aluatul de chiftele se poate pune puțină apă minerală sau bere, ca să fie mai fragede. Nu puneți multe chiftele o dată în tigaie, căci va scădea temperatura uleiului și se vor fierbe în loc să se prăjească. Pentru o variantă mai dietetică, gătiți-le în cuptor sau în air fryer.
Citește și Rețetele Juanitei: Chiftele făcute în cuptor. Ca la mama acasă, dar fără prăjeală