Pastele de vineri seara. Tagliatelle cu ciuperci, bacon și smântână, rețeta tradițională italiană de pasta alla boscaiola

paste cu ciuperci și bacon reteta italiana traditionala de paste pasta alla boscaiola paste cu ciuperci reteta de paste cu ciuperci pastele de vineri seara foto: freepik.com

Paste cu ciuperci și bacon și smântână, o rețetă deja cunoscută amatorilor de paste – dar care este versiunea ei originală, cum le fac, mai exact, italienii? Au un anume secret pastele alla boscaiola?

Nu neapărat, reușita acestei rețete ține de calitatea ingredientelor, în primul rând, și de tehnica folosită. Firește că dacă la o mână de ciuperci champignon adăugăm și câțiva hribi proaspeți, alta va fi savoarea. Dar este o rețetă care se pretează la multe interpretări, în funcție de ce avem disponibil sau găsim de cumpărat.

În ceea ce privește tehnica, secretul principal este ca, folosind un mixer vertical, o parte dintre ciuperci, după ce le sotăm, să le reducem în cremă. Crema de ciuperci reușește să vehiculeze altfel aroma decât dacă sunt tăiate bucăți, și în plus contribuie și la cremozitatea sosului, alături de smântână.

Un al doilea element important este să folosim niște bacon. Merge și fără dar cu bacon are o savoare greu de egalat, și e suficient puțin. Este o rețetă extrem de practicată de italienii din zonele cu pădure, de unde și denumirea (bosco/pădure), atunci când natura oferă acest produs, în special toamna. Dar place tuturor și se poate propune oriunde, dată fiind oferta comercială: e rapidă și pune de acord pe toată lumea, ideală pentru vineri seara. Cu atât mai mult dacă ne plac ciupercile și vrem să le declinăm în alte forme. Iar dacă sunt și vegetarieni la masă, e suficient să adăugăm partea de bacon separând sosul în două tigăi.

Ingrediente pentru 4 porții

400 g paste

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


300 g ciuperci champignon sau orice amestec interesant

1 ceapă

1 bulb de usturoi

100 g bacon, afumat sau neafumat, după preferințe

200 g smântână dulce

ulei, sare, piper

parmezan ras pentru servit, merge încercat și cu cașcaval sau orice altceva

Procedeu

Fierbem pastele în apă cu sere, conform timpului indicat pe ambalaj, lăsându-le oarecum al dente.

Între timp, curățăm și feliem ciupercile. Tăiem și baconul cubulețe și tăiem cât mai fin ceapa și usturoiul.

Într-o tigaie mare antiaderentă, încălzim ușor uleiul de măsline și sotăm ceapa și usturoiul până încep să își schimbe puțin culoarea. Adăugăm baconul și îl ținem până devine crocant dar cu atenție să nu se ardă.

Adăugăm ciupercile și le gătim preț de circa 5 minute, până se înmoaie, tot la foc mediu.

Luăm cu lingura o parte din ciuperci și le mixăm cu un mixer vertical până devin cremă. E OK cu tot cu ceapă, dar mai bine fără bacon.

Adăugăm crema înapoi în tigaie, iar peste ele completăm cu smântână, amestecăm, mai ținem 2-3 minute să se densifice, potrivim de sare și piper și e gata.

Cum întreaga procedură durează circa 10 minute, cam pe când e gata sosul sunt gata și pastele. Pe care le adăugăm, scurse bine, în tigaie.

Amalgamăm și servim, cald. Cu un strop de brânză deasupra, dar sunt foarte bune și fără.

Se pot ține la frigider făcute gata maxim 2 zile, reîncălzind la microunde sau în air fryer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *