Rădăcina proaspătă de ghimbir este perfectă pentru a face ceai de ghimbir.
Dacă îți place ceaiul de ghimbir, vei descoperi, potrivit plantydelights.com, că amestecul acestuia cu o anumită plantă îl poate face să fie și mai delicios.
Dacă nu ai fost, până acum, un fan al ceaiului de ghimbir, pregătește-te să îți schimbi părerea.
Mulți oameni au rețineri în a bea ceai de gimbir, deși acesta este benefic pentru organism, considerându-l prea… medicinal, prea picant!
Rețeta de bază pentru ceaiul de ghimbir
Speli o bucată de ghimbir, de mărimea unui deget, o tai în felii subțiri, o pui într-o ceașcă de ceai și o umpli cu apă fierbinte (nu e nevoie să cureți ghimbirul, dacă este organic). Lași să infuzeze timp de 10 minute și ceaiul este gata.
Dar, fii atent, este picant! Ar trebui să exersezi, astfel încât să poți nimeri fix cantitatea de ghimbir pe care o agreezi, pentru ca acesta să fie pe gustul tău, fără să fie prea picant.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Poți să bei ceaiul fierbinte sau rece și chiar poți ceea ce ți-a rămas din el în frigider, maximum patru zile, și să-l reîncălzești, ori de câte ori ai chef de o înghițitură.
Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de ghimbir
Lista beneficiilor pentru sănătate ale ceaiului de ghimbir este foarte lungă, până la urmă, ghimbirul este o plantă bine studiată și utilizată de secole în medicina tradițională, precum medicina chineză sau ayurvedică.
Ceaiul de ghimbir este cunoscut pentru faptul că întărește sistemul imunitar, ameliorează durerile de cap, ușurează disconfortul digestiv, calmează crampele menstruale, reduce balonarea și indigestia și combate greața, făcându-l o alegere excelentă pentru răul de mișcare sau greața de dimineață în timpul sarcinii.
De asemenea, rădăcina de ghimbir nu conține cofeină. Așadar, nu există un moment „ideal” pentru a bea acest ceai, îl poți savura oricând îți dorești. Chiar și seara, înainte de culcare.
Combinarea ghimbirului cu lămâie
Pentru a mai atenua natura iute a ghimbirului, poți adăuga lămâie. Amesteci bucăți de ghimbir cu felii de lămâie sau adăugi suc de lămâie în ceai.
Lămâia nu doar că aduce o aromă proaspătă și citrică ceaiului, dar furnizează și vitamina C. Plus că lămâia ajută la echilibrarea amărăciunii (sau iuțelii) unor ceaiuri, printre care se numără și cel de ghimbir.
Cea mai bună rețetă de ceai de ghimbir
Cea mai bună combinație de arome este… ghimbir cu… mentă!
Cine s-ar fi gândit că menta, o plantă obișnuită, ar putea calma atât de eficient căldura ghimbirului?
De asemenea, poți adăuga în ceaiul de ghimbir și un sfert din coaja unei portocale. Astfel, vei obține un ceai delicios, ce îți va liniști stomacul, îți va da o stare de bine și o senzație de căldură, ce te va ajuta să treci mai ușor peste frigul de afară.
Ingrediente pentru o ceașcă:
- 1 bucată de ghimbir de mărimea unui deget mic, spălată și tăiată subțire (curățarea este opțională)
- 1 linguriță de mentă uscată sau un pliculeț de ceai (alege ceai organic)
- Coaja de la un sfert de portocală, fie proaspătă, fie uscată (sau o felie de portocală sau lămâie proaspătă)
Pentru preparare, lasă aceste ingrediente să infuzeze timp de 10 minute într-o cantitate de 250 ml (1 cană generoasă) de apă fierbinte. Apoi savurează fiecare înghițitură încet.
Condimentează-l! Poți opta pentru mai multe combinații delicioase de arome. Așadar, deși ceaiul de ghimbir iubește partenerii săi clasici (lămâia și menta), fii complet deschis unei „fieste de arome” cu orice ingredient care îți face plăcere.
Ghimbir, lămâi, portocale, mentă, anason stelat, cuișoare, toate sunt ingrediente excelente pentru a da aromă ceaiului tău de ghimbir.
Poți combina ghimbirul cu cimbru, turmeric sau mere
Presară puțin cimbru în ceaiul tău de ghimbir și vei avea o adevărată delicatesă. Alternativ, poți adăuga o jumătate de băț de scorțișoară, atunci când infuzezi ghimbirul în apă fierbinte.
Fii creativ cu felii de mere proaspete, coajă de măr uscată sau chiar o felie de coajă de grapefruit proaspăt.
Poți presăra și o fărâmă de praf de turmeric în ceaiul tău de ghimbir sau poți adăuga chiar și rădăcină proaspătă de turmeric.
Dar ține cont de faptul că turmericul are un gust ușor amar, așa că folosește doar puțin, cam de mărimea unghiei tale. Taie-l ca pe ghimbir și pune-l în apa fierbinte.
Desigur, poți cumpăra și un amestec de ghimbir și turmeric sub formă de pliculețe de ceai, de exemplu.
De asemenea, în ceaiul tău de ghimbir cu mentă poți adăuga atât ceai verde, cât și ceai negru. Ceaiul verde cu ghimbir este destul de răcoritor și se potrivește bine cu menta picante, iar în ceaiul negru cu ghimbir și mentă poți adăuga chiar și un strop de lapte vegetal.
Mai mult, amestecarea ghimbirului cu piper negru, coriandru, cardamom, lemn dulce și mentă poate suna prea îndrăzneț, pentru unii, dar este incredibil de gustoasă, mai ales cu un strop de lapte de ovăz.
Îndulcește-l cu suc de portocale și vei obține o băutură cu adevărat delicioasă.
Desigur, poți opta pentru orice alt îndulcitor preferi. Siropul de orez sau siropul de curmale ar fi alegeri excelente.
Poți reutiliza feliile de ghimbir folosite la ceai?
Pentru a fi sustenabil, poți reutiliza feliile de ghimbir, pentru o a doua infuzie. De asemenea, ele pot fi utile și pentru alte rețete, precum curry-urile (curry vegan de pește, curry cu dovleac și quinoa) sau supe curry (supă cremă de morcovi și cartofi dulci).
Dacă ai poftă de dulce, poți acoperi feliile de ghimbir cu zahăr, le lași să se usuce și ai obținut chipsuri delicioase de ghimbir. Le poți ronțăi sau le poți folosi pentru prăjituri dulci, cum ar fi brioșe de ghimbir.