Un sfert dintre adolescenți consumă cofeină aproape zilnic, dar noile recomandări ale unui grup de cercetare în nutriție subliniază că acest obicei nu este deloc sănătos. Un panel de experți din cadrul Academy of Nutrition and Dietetics, American Academy of Pediatric Dentistry, American Academy of Pediatrics și American Heart Association recomandă ca tinerii cu vârste între 5 și 18 ani să evite complet cofeina, notează publicația Food and Wine.
Conform noilor directive emise de Healthy Eating Research, copiii și adolescenții ar trebui să consume în principal apă și lapte simplu, să limiteze sucurile naturale 100% și băuturile vegetale, și să evite complet băuturile îndulcite, cele cu îndulcitori artificiali și produsele care conțin cofeină sau alți stimulenți. Specialiștii subliniază că „copiii ar trebui să evite băuturile care conțin orice cantitate de cofeină, inclusiv ceaiul, cafeaua și băuturile energizante”, subliniind că nu există date clare despre nivelurile sigure de cofeină pentru copii și adolescenți.
Cum afectează cofeina copiii?
Cofeina este un stimulant natural prezent în peste 60 de plante, inclusiv boabele de cafea, frunzele de ceai și nucile de kola. Totodată, forme sintetice de cofeină sunt adăugate în băuturi energizante și alte produse alimentare.
„Cofeina are proprietăți adictive”, explică Jamie Alan, doctor în farmacologie și toxicologie la Michigan State University. „Prea multă cofeină poate cauza probleme de somn, hipertensiune arterială și anxietate. Sevrajul de cofeină este, de asemenea, neplăcut și poate provoca dureri de cap”.
Principala îngrijorare este că multe băuturi destinate adolescenților conțin cantități mari de cofeină, uneori între 200 și 300 de miligrame per porție, o doză considerabilă chiar și pentru adulți. Consumul excesiv de cofeină poate duce la simptome precum:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- Agitație și tremurături
- Insomnie
- Dureri de cap
- Amețeală
- Ritm cardiac accelerat
- Deshidratare
- Anxietate
- Dependență
„Cofeina poate fi un instrument util la vârsta adultă, dar poate provoca și efecte nedorite, cum ar fi creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, senzația de anxietate și dificultăți de somn”, explică Ansley Schulte, director medical pediatric la KidsPeace. „Obiceiurile formate în adolescență pun bazele sănătății pe termen lung, iar creierul fiind într-o perioadă rapidă de dezvoltare, este mai bine să se evite băuturile cu conținut ridicat de cofeină”.
Principalele surse de cofeină pentru adolescenți
Cofeina se găsește într-o varietate de produse, iar adolescenții sunt expuși în special prin următoarele surse:
- Ceai sau cafea decofeinizată (2-15 mg)
- Ceai îmbuteliat (20-80 mg)
- Sucuri carbogazoase obișnuite (35-55 mg)
- Ceai negru sau verde (55 mg)
- Cafea (80-200 mg)
- Shoturi energizante (200-250 mg)
- Băuturi energizante (150-300 mg)
Însă cofeina se ascunde și în alte produse, precum:
- Băuturi „charged”
- Ciocolată și batoane proteice
- Chipsuri de ciocolată
- Înghețată
- Gume și gustări „energizante”
Chiar și unele băuturi aparent inofensive, precum Starbucks Açaí Refresher, conțin cofeină. De exemplu, o porție de mărime grande poate avea până la 55 mg de cofeină. În 2024, Panera a retras de pe piață băutura Charged Lemonade după ce mai multe procese au reclamat efectele negative asupra sănătății din cauza conținutului ridicat de cofeină.
Ar trebui adolescenții să evite complet cofeina?
Cele mai recente recomandări spun clar: da. Această poziție este susținută și de American Academy of Pediatrics, care afirmă că „evitarea cofeinei este cea mai bună alegere pentru toți copiii”.
Gina Posner, medic pediatru la MemorialCare Medical Group din California, le recomandă pacienților să nu consume deloc cofeină: „Dacă le permit să consume chiar și puțin, mulți adolescenți interpretează că pot avea oricât”. Aceasta subliniază că fiind un stimulant, cofeina poate afecta corpul adolescenților diferit față de cel al adulților.
Ansley Schulte recomandă, de asemenea, evitarea cofeinei pe cât posibil, din cauza efectelor negative asupra somnului și stării de anxietate. Băuturile energizante sunt considerate deosebit de periculoase: „Au existat cazuri de adolescenți care au murit din cauza consumului de băuturi energizante”, avertizează Posner. „Nici adulții nu ar trebui să consume astfel de produse”.
Totuși, Posner spune că nu este un capăt de lume dacă un adolescent consumă ocazional cofeină. „Important este să se minimizeze consumul”. Jamie Alan este de acord: „O băutură ocazională cu o cantitate mică de cofeină, cum ar fi o cafea mică sau o doză de suc, este probabil inofensivă pentru adolescenți. Problema reală este oferta vastă de băuturi cu doze foarte mari de cofeină”.