Regretatul bucătar bănăţean Uica Mihai a lăsat în urma sa, pe blogul pe care l-a ținut cu atâta pasiune, numeroase rețete. Printre ele este și un tort care poartă numele uneia dintre cele mai îndrăgite cântăreţe din fosta Iugoslavie: Lepa Brena. Cântăreaţa a vândut treizeci de milioane de albume în lumea întreagă, fiind cea bine-vândută solistă din istoria Balcanilor.
Ea a concertat la Timişoara în 1984, în faţa a peste 50.000 de oameni. Apoi, după Revoluție, a revenit de mai multe ori. Ultima dată, în anul Capitalei Culturale a Europei, când a adunat, în parcarea de la Iulius Town, peste 10.000 de oameni.
Tortul Lepa Brena este invenția bucătarului Uica Mihai
„Care prăjitură se numeşte aşa fiindcă e dulce ca solista cu picioare lungi până la stele”, spune Uica, pe blogul său cu bunătăţi.
Dar iată cum se face prăjitura Lepa Brena, povestită de Uica Mihai.
Pentru a pregăti acest desert, aveți nevoie de un blat clasic de tort, făcut din cel puţin opt ouă. Acest aluat trebuie împărţit în două părţi egale: una parfumată cu vanilie, iar cealaltă înnegrită cu cacao. Blaturile se coc separat, formând baza acestei prăjituri stratificate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Crema este inima desertului: zece gălbenuşuri se bat pe baie de abur cu zahăr pudră, apoi se adaugă unt topit, rezultând o compoziţie fină şi lucioasă. Aceasta se împarte în trei straturi: unul aromatizat cu lămâie, altul cu cacao şi scorţişoară, iar ultimul parfumat cu rom.
Blaturile şi cremele se asamblează, iar deasupra se adaugă un strat de bezea delicat, înnobilat cu esenţă de migdale şi o atingere de gelatină. La final, un praf fin de cacao şi modele desenate cu furculiţa adaugă un plus de eleganţă.
Răbdarea, cheia succesului
Ca orice desert rafinat, prăjitura Lepa Brena cere răbdare: trebuie lăsată peste noapte pentru ca aromele să se împletească perfect. A doua zi, se taie în romburi mici şi se aşază pe platouri alături de alte bunătăţi bănăţeneşti, provocând pofticioşii să caute bucata perfectă.