Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat, marți, 16 ianuarie, la sediul ministerului, după întâlnirea avută cu reprezentanții fermierilor din sectorul creșterii bovinelor, că a fost solicitat atât de Consiliul de Administrație, cât și de Adunarea Generală a Casei de Comerț Agroalimentar ”Unirea” să trimită Corpul de Control, întrucât managerii vând la raftul magazinului, deschis recent în apropierea Bucureștiului, și mărfuri din import.
Casa de Comerț Agroalimentar ”Unirea”, să ne amintim, a fost lansată oficial la 1 Decembrie 2018, de Guvernul Dăncilă, ministru al Agriculturii fiind Petre Daea, ca să intermedieze vânzarea produselor agroalimentare românești. Adică, o companie de stat pusă în slujba producătorului agroalimentar român.
Firma de stat a fost înființată în baza HG 933/30 Noiembrie 2018. Art. 2 prevede că:
(1) Societatea Națională „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA“ – S.A., denumită în continuare Societatea, este persoană juridică română, se organizează și funcționează în conformitate cu legislația în vigoare și cu prevederile actului său constitutiv.
(2) Actul constitutiv este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Haideți să consultăm actul constitutiv din anexă. Iată ce descoperim:
”Capitolul II Scopul și obiectul de activitate
Articolul 5
Scopul
(1) Scopul Societății Naționale „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA“ – S.A. îl constituie, în principal, organizarea și desfășurarea comerțului cu ridicata și cu amănuntul, în depozite și magazine specializate, piețe și târguri, cu mărfuri agricole: cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă și altele asemenea, precum și operațiuni de import-export cu această categorie de mărfuri.
(2) În acest scop, Societatea Națională „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA“ – S.A. organizează rețele proprii de achiziție, procesare primară și industrială, precum și centre logistice, rețele de vânzare în țară și în străinătate.
Am subliniat: ”operațiuni de import-export”. Casa Unirea, prin actul constitutiv, ar permisiunea să desfășoare operațiuni de import, cu cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă și altele asemenea.
Consultă AICI documentul integral.
Este de mirare că membrii C.A și ai A.G. nu cunosc în integralitate actul constitutiv și semnalează ministrului ca ilegalitate vânzarea la raftul magazinului Casa Unirea a unor produse din import, operațiune permisă de lege.
Este de mirare că nici juriștii ministerului nu par să aibă habar că drăcușorul ăsta legislativ e în actul constitutiv din Noiembrie 2018.
Da, Casa Unirea are dreptul să importe cereale, carne, ouă, fructe și legume. Casa Unirea poate importa tomate din Turcia și să le vândă pe piața internă. Corpul de Control al MADR nu poate face altceva decât să constate că importurile sunt cât se poate de legale și vor rămâne legale atât timp cât actul constitutiv va rămâne nemodificat.
Casa Unirea a deschis recent un nou magazin, de tip cash&carry, la Doraly. Site-ul G4Media a arătat că afacerea este făcută în parteneriat cu firma unui DJ, iar obiectul de activitate principal este prelucrarea pietrei.