Micii comercianți din România adoptă diverse metode de reciclare a ambalajelor prin sistemul RetuRO, incluzând colectarea automată, manuală și, controversata metodă, „la gri”. Aceasta din urmă implică colectarea sticlelor de plastic de la clienți și returnarea lor ulterior la supermarketuri, unde comercianții mici își recuperează banii, scrie publicația Termene.ro.
„Strâng PET-urile de la clienți și vin cu sacii respectivi la un mare retailer și își recuperează banii”, a explicat Feliciu Paraschiv, patronul reței de magazine Paco Supermarkets și vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMM).
Feliciu Paraschiv a detaliat decizia rețelei Paco Supermarkets de a investi într-un sistem de colectare automată: „Am pus într-o balanță colectarea manuală cu aceea automată și, cu cronometrul într-o mână, am verificat cât timp le ia angajaților să verifice 100 de PET-uri. Ne-am dat seama că e mai avantajoasă colectarea automată. Am cumpărat 19 aparate pentru toate magazinele. Investiția a fost semnificativă pentru că un singur aparat costă 30.000 de euro”.
Deși mai costisitoare, colectarea automată oferă avantaje semnificative, inclusiv validarea în timp real a ambalajelor și recuperarea rapidă a banilor, până la jumătatea lunii următoare. În schimb, colectarea manuală implică un timp de returnare de până la două luni și riscul respingerii unor ambalaje.
Colectarea automată reprezintă aproximativ 30-40% din totalul procesului realizat de micii comercianți
Conform ANCMM, colectarea automată reprezintă aproximativ 30-40% din totalul procesului realizat de micii comercianți, o creștere semnificativă având într-un an o evoluție remarcabilă. Sistemul RetuRO, lansat în decembrie 2023, a contribuit la reciclarea a peste trei miliarde de ambalaje în primul an de funcționare, cu o rată de colectare de 76% în noiembrie 2024. Din aceste ambalaje, 88% au fost procesate și trimise către stații de reciclare.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie creată pe principiul non-profit, fondată de un consorțiu format din trei asociații private și statul român, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Nu este neapărat că reciclează la gri, preferă să ducă flacoanele la aparate pentru că nu primesc bani in totalitate.Ei trimit flacoanele și de fiecare dată sunt diferențe la numărare și să știți că nu puține.Si așa nu vor mulți să recicleze pentru că este multă muncă cu ele și nici nu își primesc toți bani înapoi.