Suprafața cultivată cu cartofi la nivel național aproape că s-a înjumătățit în ultimii ani / Scăderea, atribuită lipsei spațiilor de depozitare, dar și creșterii semnificative a prețurilor pentru semințe și îngrășăminte /Fermier: „Investiția e foarte mare, iar timpul nu ne ajută cu udatul”

cartofi Sursa foto: Pexels

Cartoful, cunoscut drept „pâinea săracului”, continuă să fie unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Cu toate acestea, suprafața cultivată cu cartofi la nivel național aproape că s-a înjumătățit în ultimii ani, punând în pericol producția acestui aliment de bază, informează Radio România Actualități.

Această scădere dramatică este atribuită lipsei spațiilor de depozitare, dar și creșterii semnificative a prețurilor pentru semințe și îngrășăminte. Măsurile de sprijin financiar oferite de stat, cum ar fi ajutorul de minimis, nu au reușit să convingă fermierii să cultive cartofi pe suprafețe mari.

Conform datelor furnizate de Direcția Agricolă Giurgiu, doar opt producători agricoli din județ au beneficiat în 2024 de ajutoare de minimis, în valoare de 200 de euro pentru fiecare 3.000 de metri pătrați cultivați. Directorul executiv al instituției, Petra Ochișor, a explicat situația astfel: „Ideea este că în continuare la cartofi, care a fost sub formă de hotărârea de Guvern ajutor de minimis, am avut doar opt beneficiari, care s-a plătit în 58.000 lei”.

Fermier: „Investiție foarte mare, benzină la motopompe. Foarte costisitor”

Pe de altă parte, producătorii de cartofi atrag atenția asupra costurilor ridicate implicate în înființarea și întreținerea culturilor.

Iulian Țone, unul dintre fermieri, a subliniat dificultățile cu care se confruntă: „Am cumpărat sămânță, timpul nu ne ajută cu udatul, investiție foarte mare, benzină la motopompe. Foarte costisitor”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *