Chicken Tetrazzini, o rețetă italo-americană de paste gratinate la cuptor, cu sos alb, ciuperci și parmezan, eventual mazăre. Ideală pentru cina de sâmbătă sau prânzul de duminică

chicken tetrazzini caserola de paste cu pui si smanatana pui cu ciuperci si smantana cu paste idei de cina idei de pranz masa de familie masa cu prietenii sos bechamel foto: dreamsime.com@ Mypointofview

Este un preparat creat în Statele Unite într-un local italo-american în onoarea cântăreței de operă italiană Luisa Tetrazzini, care devenise una dintre preferatele publicului american la începutul secolului trecut. Treptat, această rețetă de paste la cuptor cu multe ingrediente a dispărut din oferta localurilor de inspirație italiană. Însă, a intrat în preferințele populare, devenind o rețetă de familie. Uneori, dacă rămân resturi de la curcanul de Thanksgiving Day, se folosește pentru reteta de Tetrazzini, cu curcan în loc de pui.

Deși pare un preparat relativ complicat, în realitate se prepară în circa jumătate de oră, plus timpul cât trebuie să stea la cuptor. Practic, o masă de sâmbătă sau de duminică ce se prepară într-o oră, acceptabil. Are avantajul că se poate prepara în avans și destul de simplu, motiv pentru care se califică pentru mesele de familie sau cu prietenii, cu brio, chiar. Este și pe placul copiilor, iar dacă decidem să preparăm în avans, gratinăm la cuptor doar pe jumătate și terminăm înainte de momentul servirii.

Pe scurt, se fierb separat pastele, se prepară puiul bucăți mici în tigaie, tot acolo apoi se sotează rapid ciupercile. La final, în aceeași tigaie pregătim sosul alb, amestecăm totul și dăm la cuptor.

Ingrediente pentru tavă de 4-6 porții de chicken Tetrazzini

400 g paste spaghetti
1 piept de pui, sau similar alte părți, în aceeași cantitate, dezosate
200 g ciuperci champignon
100 g mazăre congelată, opțional
50 g unt
200 g smântână, dulce sau fermentată, după preferințe
50 g parmezan, merge și cu cașcaval
2 linguri de făină
ulei, sare, piper, nucșoară
supă limpede de legume sau de pui

Procedeu

Începem prin a fiebe pastele al dente, le clătim rapid, le scurgem și le lăsăm în oala în care au fiert, sau într-un bol, amestecate cu câțiva stropi de ulei, ca să nu se lipească între ele.
Între timp, preîncălzim cuptorul la circa 170-180 de grade.
Într-o tigaie antiaderentă, încălzim uleiul la foc mediu spre mare și sotam rapid bucățile de carne pui, tăiate fâșii subțiri. Sunt suficiente câteva minute, până bucățelele încep să prindă culoare, cât mai uniform. Luăm carnea cu o paletă și o adăugăm peste paste și le amestecăm.

În aceeași tigaie, sotăm rapid ciupercile tăiate fâșii asemănător cu carnea de pui. Dacă e nevoie, mai adăugăm un strop de ulei. Sunt gata și ele în 2-3 minute la foc mediu spre mare. Nu trebuie să devină foarte moi, ci să rămână crocante.

Dăm deoparte ciupercile, adăugându-le peste pastele cu carnea de pui. În aceeași tigaie sotăm preț de 1-2 minute și mazărea congelată, până se decongelează și piede lichidul. Apoi o adăugăm tot peste compoziția de paste. Ca un mic accent aromatic, cine preferă aroma de usturoi, poate adăuga un bulb sau doi tăiați în două la sotat, apoi trebuie eliminați.

Cum preparăm sosul alb

Acum, clătim tigaia și pregătim în ea sosul alb. Poate fi un simplu sos bechamel sau un bechamel modificat și ceva mai elaborat, adăugând și smântână. În cazul nostru, dacă avem supă de pui, îl putem preapara cu ea, în loc de lapte. Începem prin a adăuga untul în tigaie, apoi făina, amestecăm și diluăm cu supa, sau lapte, folosind un tel, continuu, pentru că riscă să se prindă dedesubt.

Când sosul începe să se îngroașe, stingem flacăra și adăugăm în el smântâna, nucșoară, sare și piper, amalgamând bine.  Adăugăm și sosul peste amestecul din oală și transferăm totul într-o tavă tapetată cu unt și pesmet. Stratul nu trebuie să fie mai înalt de 5 cm, iar deasupra presărăm parmezan sau cașcaval ras, pentru efectul de gratinare. Lăsăm la cuptor la maxim 180 de grade nu mai mult de jumătate de oră.

Caserola de chicken Tetrazzini se servește caldă, tranferând-o așa cum e direct pe masă, după ce a stat câteva minute afară din cuptor. Este un fel complet nutrițional dar destul de bogat în calorii, deci sunt recomandate porții nu prea mari. Cine îl vrea mai ușor, poate omite smântâna din sosul alb.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *