7 efecte secundare ale semințelor de in, despre care nici nu bănuiai/Aduc o mulțime de beneficii, dar, în anumite condiții, pot genera disconfort gastric și agrava inflamațiile din corp

seminte inBUN Sursa foto: Pexels

Semințele de in au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, potrivit healthshots.com, înainte de a le consuma în cantități mari, trebuie să fii conștient de posibilele efecte secundare ale acestora.

Semințele de in sunt originare din sudul Europei și Asia. Aceste semințe, de culoare galben-aurie până la maro-roșiatic, au fost folosite și în medicina ayurvedică de secole. Semințele sunt considerate sănătoase, deoarece furnizează grăsimi bune, vitamine, acizi grași omega-3 și fibre. În plus, semințele de in sunt bogate în lignani și au atât proprietăți estrogenice, cât și antioxidante. Printre efectele secundare comune ale semințelor de in se numără constipația, reacțiile alergice, tulburările de sângerare și multe altele. Află cum consumul excesiv al acestor semințe poate afecta sănătatea ta.

Ce efecte secundare pot avea  semințele de in

  • Pot provoca reacții alergice – Unul dintre cele mai periculoase efecte secundare ale semințelor de in este că există un risc crescut de a genera genera alergii. Trebuie să oprești consumul acestora dacă observi mâncărimi, umflături, roșeață sau urticarie. Vărsăturile și greața pot fi, de asemenea, un semn al unei alergii. Persoanele care consumă semințe de in frecvent sunt mai susceptibile de a dezvolta reacții alergice. Deși această alergie este rară, un studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology povestește despre un incident în care un copil de 11 luni a dezvoltat anafilaxie severă după ce a ingerat semințe de in.
  • Pot agrava inflamațiile din corp – Unul dintre beneficiile și efectele secundare ale semințelor de in este că acestea conțin acizi grași omega-3 care reduc inflamațiile. Așadar, deși acest lucru poate fi benefic, poate crea și probleme. Conform unui studiu publicat în Advances in Nutrition, semințele de in pot fi problematice. Da, consumul lor în cantități mari poate agrava inflamațiile din corp.
  • Atenție, dacă încerci să rămâi însărcinată – Semințele de in acționează frecvent ca și estrogenul, ceea ce înseamnă că pot perturba echilibrul hormonal din corpul tău. În unele cazuri, pot duce și la modificări ale ciclului menstrual. Unele femei experimentează și alte probleme hormonale, cum ar fi sindromul ovarului polichistic (PCOS), fibroamele uterine, cancerul uterin și bolile ovariene. Acesta este unul dintre cele mai importante efecte secundare ale semințelor de in de care trebuie să fii conștientă.
  • Periculoase în timpul sarcinii și al alăptării – Datorită asemănării lor izbitoare cu estrogenul, semințele de in pot fi dăunătoare pentru femeile însărcinate. Prin urmare, este recomandat să consumi semințe de in doar dacă medicul tău le consideră potrivite.
  • Pot induce scaune lichide – Scaunele lichide și disconfortul gastric sunt alte efecte secundare ale semințelor de in care nu trebuie ignorate. Semințele de in sunt bogate în fibre alimentare, însă o creștere bruscă a consumului lor poate duce la un număr mai mare de mișcări intestinale. Poți experimenta și dureri de stomac, diaree, constipație și balonare.
  • Pot duce la blocaje intestinale – Semințele de in ar trebui consumate, în mod ideal, cu multă apă sau cu orice alt lichid, dar dacă le consumi fără suficient lichid, ai putea ajunge la blocaje intestinale și obstrucții. Acest lucru este foarte  periculos pentru pacienții cu sclerodermie, deoarece semințele de in pot provoca constipație severă și blocaje. Așadar, nu le consuma decât dacă medicul îți dă undă verde!
  • Pot interacționa cu unele medicamente – Fiind bogate în fibre, semințele de in pot contribui la blocajele intestinale și constipație. În această condiție, absorbția anumitor medicamente și suplimente este inhibată. Este recomandat să le eviți, mai ales când urmezi un tratament oral pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *