Reteta de fursecuri care urmează poate reprezenta un punct de demarcare dintre un imaginar „înaite” și „după”, pentru pasionații în ale bakingului. Sunt extrem de simplu de preparat, ca toate fursecurile, dealtfel – se pleacă de la un aluat fraged simplu și se variază ușor unul sau altul dintre ingrediente sau se adaugă ceva în plus. În cazul dat, adaosul de făină de migdale le sporește frăgezimea, conferindu-le, în plus, și o aromă foarte delicată. E genul de preparat pe care îl adaugi în portofoliul personal de rețete.
De ce cumparatul și preparatul se potențează reciproc
Fursecurile nu sunt în general unul din preparatele power play în universul gastronomic românesc, dar orizonturile se lărgesc permanent și din când în când merită să dedicăm puțin timp dacă rezultatul final merită. Oferta comercială este și ea mereu suprinzătoare, dar a cumpăra și a face nu sunt în opoziție, ci dimpotrivă, se potențează reciproc.
Cumpărând ceva ce ne place în mod deosebit, vine spontan să încecăm să reproducem. Uneori cu mai mult succes, alteori, ratând ținta, însă fără a încerca nu putem ști deznodământul. De unde morala că suntem mereu datori să încercăm, dacă vrem să evoluăm.
Sau, dimpotrivă, ne vine în imagine ceva și nu găsim în comerț un produs care să se apropie de ideea inițială. Alteori, se apropie dar poate fi foarte costisitor, motiv pentru care ne apucăm să vedem ce ar putea ieși din mâinile noastre.
Când vine vorba însă de fursecuri, nimic nu egalează momentul scoaterii lor din cuptor: crează atmosferă și sunt o activitate în care și copii pot face primii pași în universul gastronomiei. În țările protestante există o zi anume la început de decembrie când se prepară pentru a le dărui de Crăciun, frumos ambalate.
Ingrediente pentru fursecuri cu migdale
100 g faină de migdale
150 g făină obișnuită de panificație
100 g zahăr pudră
125 g unt relativ rece dar nu direct din frigider
1 ou
3 g sare
5 g praf de copt
Procedeu
Începem prin a scoate untul din frigider. Va fi nevoie de unt rece, dar nu foarte rece. Atât cât să fie încă în stare solidă și maleabil.
Este un aluat extrem de simplu de făcut. Se amestecă făina de grâu cu făina de migdale, zahărul, sarea și praful de copt într-un bol.
Se amalgamează acest amestec uscat cu untul, până obținem o compoziție cu aspect relativ nisipos.
În această fază, se adaugă oul bătut puțin cu o furculiță, separat.
Se amalgamează până obținem un aluat compact, minimul indispensabil. Trebuie să împiedică formarea glutenului, pentru ca fursecurile să rămână perfect friabile.
Dăm formă sferică aluatului și îl așezăm circa jumătate de oră la frigider, acoperit sau înfășurat în folie de plastic – nu trebuie să se usuce.
Ulterior, din aluatul rece întindem cât mai repede o foaie de circa jumătate de centrimetru grosime. Tăiem în forma dorită și dăm fursecurile la cuptorul deja încălzit la circa 180 grade, 12-13-15 minute. Sunt gata când încep să fie puțin rumenite.
Aceste fursecuri cu migdale, odată scoase din cuptor, se lasă să se răcorească pe un grătar și se conservă în cutii închise. Se pot conserva, la răcoare, circa 1 lună.