Nu știu la voi cum e de Crăciun, dar la noi fursecurile de casă nu lipsesc niciodată de pe masă. Poate părea o exagerare să faci 4-5 feluri de prăjituri, dar mie îmi aduc aminte de hotelurile micuțe din Austria, unde seara stai în lobby, lângă șemineu și comanzi un ceai cu Stroh (rom), un vin fiert sau un pahar cu lapte. Și alături îți aduce proprietarul, pe o farfurioară, fursecuri asortate făcute în casă. Afară e zăpada, focul trosnește, miroase a brad și sărbătoare și te gândești: „Doamne, ce bine ar fi să nu se mai termine vacanța asta!”
Am șansa de a avea și acasă un șemineu, așa că de Crăciun aprindem focul, ne ghemuim pe canapea, luăm o farfurie de fursecuri și ne uităm la filme de Crăciun.
Ingrediente pentru fursecurile cu stafide:
140 de gr de făină
100 de gr de unt
100 de gr de zahăr pudră
100 de gr de stafide
2 ouă mari sau 3 mici
2 lingurițe esență de vanilie
Un shot de rom sau 2 lingurițe esență de rom
Un praf de sare.
Preparare:
Sunt extrem de ușor de făcut, iar timpul de pregătire și gătire nu depășește 20 de minute.
Se scot din timp (2-3 ore înainte de a prepara prăjitura), untul și ouăle din frigider, ca să ajungă la temperatura camerei, iar untul să fie moale. Punem și stafidele într-un pahar în care am pus rom și puțină apă, să fie hidratate.
Dacă nu aveți zahăr pudră puteți măcina zahăr normal cu blenderul timp de 30 de secunde-1 minut.
Presetăm cuptorul la 200 de gr C, căldură sus-jos.
Într-un castron amestecăm bine untul până arata ca o cremă, punem și zahărul și îl încorporăm bine. Adăugăm ouăle câte unul, amestecând după fiecare până e bine încorporat.
Apoi turnăm în compoziție sarea și esența de vanilie (dacă aveți păstaie de vanilie și mai bine). Încorporăm făina (toată odată) și amestecăm bine. Iar ultimul pas este să punem și stafidele.
Odată acestea înglobate în aluat, punem pe tava mare de cuptor o foaie de hârtie de copt și începem să așezăm fursecurile. Ne vom ajută cu o lingură rotundă de înghețată (mărime mică) sau o lingură normală. Vom pune cu lingura, ca o grămăjoara pe tavă. Trebuie doar să avem grijă să lăsăm distanță între fursecuri, căci în timpul coacerii se întind.
Le lăsăm 10 minute în cuptor. Mie mi-au ieșit 24 de bucăți, am copt două ture. Și vă promit că ies mai bune decât cele pe care le cumpăram în copilărie de la cofetăria din cartier.
Poftă bună!