Operațiunea ”From the hives/Din stupi”: aproape jumătate din mierea importată de Uniunea Europeană este contrafăcută; țările-problemă sunt China și Turcia

Importatorii români preferă mierea din Ucraina Importatorii români preferă mierea din Ucraina

Aproape jumătate ( 46% ) din cele 320 de probe de miere prelevate din loturi destinate pieței Uniunii Europene, în intervalul 2021 – 2022, sunt suspectate de fraudare ( adulterare ) prin adăugarea de sirop de zahăr. 

Rezultatele au fost obținute în urma unei acțiuni coordonate a Uniunii Europene, prin Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară ( DG SANTE ) și implicarea statelor membre ale Rețelei de luptă împotriva fraudelor agro-alimentare/Agri-Food Fraud Network, printre care se numără și România,  beneficiind de asistența Centrului Comun de Cercetare/Joint Research Centre, activ la nivel european, și de sprijin pentru investigații din partea Oficiului european de luptă anti-fraudă ( OLAF ). 

Operațiunea ”Din stupi” a fost lansată în octombrie 2021 și finalizată în mai 2023 și a vizat colectarea de informații privind incidența mierii neconforme importate în Uniune prin eșantionare și analiză.

Raportat la numărul total de probe, China a avut cel mai mare număr de probe suspecte, 74%, în timp ce Turcia a avut cele mai multe probe suspecte din totalul probelor prelevate din mierea livrată din această țară. 

Mierea importată din Regatul Unit a avut o și mai mare rată de suspiciune (100%), 3 probe din cele 3 analizate fiind suspecte, probabil din cauză că mierea importată din alte surse este amestecată în această țară și re-exportată pe piața Uniunii Europene. 

57% dintre exportatori pe piața europeană au fost semnalați că au exportat loturi de miere suspecte de a fi alterate cu zaharuri străine, în timp ce la celălalt capăt 66% dintre operatori au importat cel puțin un transport suspect. Până în prezent, 44 de operatori au fost cercetaţi şi 9 au fost sancţionaţi.

Analizele de laborator indică prezența siropului de zahăr în miere, dar nu și originea acestui sirop, care poate fi obținut din trestie de zahăr, dar și din orez, grâu sau sfeclă de zahăr. Laboratoarele actuale nu reușesc să detecteze originea siropului de zahăr, astfel încât este foarte dificil să stabilească diferența dintre zahărul natural din miere și cel adăugat de procesatori, în țările de origine. 

foto cover lantulalimentar.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Importatorii români preferă mierea din Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *