Mari companii alimentare, între care Kraft Heinz, Mondelez și Coca-Cola, acuzate în instanță că au creat și promovat alimente „ultra-procesate” care au creat adicții în rândul copiilor / „Este primul proces de acest fel”

copii, obezitate, nutritionist Sursa foto: Adrian825 | Dreamstime.com

Mai multe companii alimentare de renume, inclusiv Kraft Heinz, Mondelez și Coca-Cola, se confruntă cu un proces intentat în SUA, în care sunt acuzate că au creat și promovat alimente „ultra-procesate” destinate copiilor, despre care se consideră că dau dependență și care cauzează boli cronice, notează Reuters.

Procesul a fost intentat marți la Tribunalul de Comerț Comun din Philadelphia de către Bryce Martinez, un locuitor din Pennsylvania. Martinez susține că, în urma consumului produselor acestor companii, a fost diagnosticat la vârsta de 16 ani cu diabet de tip 2 și boală hepatică grasă non-alcoolică.

Avocații lui Martinez, de la firma Morgan & Morgan, una dintre cele mai mari firme de avocatură pentru reclamanți din SUA, au descris cazul ca fiind „primul de acest fel”.

Vezi detalii

Printre companiile acuzate se numără și Post Holdings, PepsiCo, General Mills, filiala americană a Nestle, WK Kellogg, Mars, Kellanova și Conagra.

„În prezent, nu există o definiție științifică acceptată pentru alimentele ultra-procesate”

Sarah Gallo, vicepreședinte senior pentru politici de produs în cadrul Consumer Brands Association, o organizație ce reprezintă producătorii de alimente și băuturi, a declarat: „În prezent, nu există o definiție științifică acceptată pentru alimentele ultra-procesate. Încercarea de a clasifica alimentele ca fiind nesănătoase doar pentru că sunt procesate sau demonizarea alimentelor ignorând conținutul lor nutritiv complet induce în eroare consumatorii și agravează disparitățile de sănătate”.

În ultimii ani, dovezile au arătat că alimentele extrem de procesate sunt asociate cu o gamă largă de probleme cronice de sănătate. Aceste alimente, descrise de cercetători drept „ultra-procesate”, includ multe gustări ambalate, dulciuri și băuturi carbogazoase, realizate din substanțe extrase din alimente integrale sau sintetizate artificial.

Martinez solicită daune compensatorii

Robert Califf, actualul comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), a afirmat că alimentele ultra-procesate creează probabil dependență. În plus, Robert F. Kennedy Jr., nominalizat de președintele ales Donald Trump pentru a conduce Departamentul de Sănătate și Servicii Umane, a criticat industria alimentară și FDA pentru eșecul de a reglementa aceste produse.

Procesul intentat de Martinez susține că aceste companii știu de mult timp că produsele lor sunt dăunătoare și că le-au conceput în mod deliberat pentru a crea cât mai multe dependențe. Acuzațiile includ conspirație, neglijență, reprezentare frauduloasă și practici comerciale neloiale. Martinez solicită daune compensatorii și punitive, suma nefiind specificată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *