Dacă ai poftă de tot felul de mâncăruri… decadente în această perioadă a anului, ei bine, află că nu este doar în mintea ta. Când te confrunți cu stresul cumpărăturilor de ultim moment, vremea schimbătoare și vizitele agitate ale familiei, este firesc, potrivit today.com, să te îndrepți către alimentele preferate, pentru a obține senzația de confort, în timpul sărbătorilor.
Deși sezonul sărbătorilor te poate determina să te răsfeți cu mâncărurile tale preferate, experții recomandă ca o alimentație conștientă să aibă și ea un loc la… masă. Dacă nu incluzi alimente bogate în nutrienți în farfurie, consumul excesiv în timpul sărbătorilor îți poate dăuna pe termen lung, spune dr. Eva Selhub, medic specializat în medicina minte-corp.
Greutatea acumulată de sărbători nu se pierde ușor
Cercetările arată că greutatea acumulată în timpul sărbătorilor nu este, de obicei, pierdută și poate reprezenta chiar mai mult de 50% din creșterea totală a greutății pe parcursul unui an. Acest lucru poate crește riscul de boli de inimă, diabet, probleme respiratorii și multe altele.
Din fericire, există modalități de a te bucura de gustările tale preferate, fără consecințe negative pe termen lung asupra sănătății.
De ce simțim nevoia să mâncăm mai mult în timpul sărbătorilor
Cercetările arată că oamenii consumă cantități mari de alimente, bogate în calorii, în perioada sărbătorilor, în timp ce fac cel mai puțin exercițiu fizic, în sezonul toamnă – iarnă. Acest lucru se datorează, parțial, faptului că sezonul sărbătorilor transmite un semnal corpului nostru de a mânca mult, pur și simplu din obișnuință, spune Joan Salge Blake, dietetician autorizat și profesor la Universitatea Boston.
„Toți ne-am născut cu o dorință unică pentru dulciuri, dar există și un proces psihologic și fiziologic care se petrece. Partea psihologică sunt amintirile și obiceiurile. Când vin sărbătorile, sunt toate aceste amintiri legate de mâncăruri minunate”, explică Blake.
Sărbători precum Crăciunul și Anul Nou, în care băuturile dulci, deserturile și alcoolul sunt în prim-plan, invită corpul nostru să participe și, de asemenea, să elibereze anumiți hormoni, remarcă Selhub. „Excitarea și nervozitatea care însoțesc sărbătorile creează, ambele, eliberarea de cortizol și adrenalină,” spune Selhub.
Cortizolul este hormonul responsabil pentru gestionarea stresului în corp. Când sunt eliberați hormonii de stres, corpul trebuie să facă față excitării sau anxietății crescute „Așadar, dacă nu ai mecanisme de adaptare puse la punct, te vei îndrepta spre cel mai ușor, care este mâncarea,” adaugă Blake.
Pe lângă eliberarea hormonilor de stres, o altă cauză a creșterii poftelor alimentare în timpul sărbătorilor poate fi lipsa somnului. „Când nu dormi, există o creștere a unui hormon numit ghrelina. Acesta este cunoscut ca hormonul foamei,” spune Blake.
Poftele alimentare sezoniere și stresul
După ce mănânci preparatele delicioase, specific sărbătorilor, sau alimentele de confort preferate, s-ar putea să experimentezi o ușurare temporară a stresului, urmată de oboseală sau chiar anxietate crescută. „Mâncarea este un mecanism de adaptare, iar aceasta reduce stresul. Este doar ceea ce numim maladaptiv,” explică Selhub.
Adaptarea maladaptivă este atunci când corpul răspunde la stres folosind strategii ineficiente, cum ar fi utilizarea substanțelor, pentru a face față emoțiilor dificile. Selhub spune că mâncarea poate acționa ca un agent de amorțire. „Mâncatul mă ajută să fac față, dar nu rezolvă problema care m-a făcut să fiu anxios. Pur și simplu mă adaptez și ignor,” explică Selhub.
Cercetările arată că un consum de alimente preferate poate crește nivelurile de dopamină și serotonină din creier, oprind temporar răspunsurile la stres și permițându-ți să mănânci mai mult. Totuși, deși răspunsul la stres al corpului poate fi oprit, cauza de bază a stresului este încă prezentă.
Selhub recomandă obiceiuri precum meditația, tehnicile de respirație, plimbările și practicile de mindfulness pentru a te menține echilibrat în timpul sărbătorilor și altor perioade stresante.
Cum să controlezi poftele, menținând bucuria sărbătorilor
Nu trebuie să renunți la mâncărurile tale preferate de sărbători, pentru a-ți menține mintea și corpul sănătoase în această perioadă a anului.
De fapt, experții spun că scopul nu ar trebui să fie ignorarea completă a poftei de mâncare, ci integrarea alimentelor dorite în obiectivele tale zilnice de nutriție.