POLITICO: UE a aprobat o propunere de reducere a nivelului de protecție al lupilor, marcând o victorie importantă pentru fermierii care cer mai multă libertate în gestionarea prădătorilor care le pun în pericol animalele

pagube Sursa foto: PxHere

Țările europene au aprobat o propunere de reducere a nivelului de protecție al lupilor, marcând o victorie importantă pentru Uniunea Europeană și fermierii care cer mai multă libertate în gestionarea prădătorilor care le pun în pericol animalele, scrie Politico.

Decizia, susținută de Comisia Europeană, a fost adoptată marți, în cadrul unei întâlniri la Strasbourg a Convenției de la Berna privind Conservarea Vieții Sălbatice și Habitatelor Naturale din Europa. Potrivit unui comunicat de presă, statutul lupilor va fi modificat de la „strict protejat” la „protejat”.

Această schimbare va permite Uniunii Europene să modifice Directiva Habitate, facilitând autorităților naționale acordarea derogărilor pentru eliminarea lupilor considerați o amenințare pentru animalele fermierilor. Implementarea acestor măsuri este estimată să dureze aproximativ un an.

Vezi detalii

Un triumf personal pentru Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost o susținătoare vocală a acestei inițiative, mai ales după ce poneiul său, Dolly, a fost ucis de un lup în 2022. „Este o veste importantă pentru comunitățile noastre rurale și fermieri”, a declarat aceasta, subliniind că decizia reprezintă „o abordare echilibrată între conservarea faunei sălbatice și protejarea mijloacelor de trai”.

Propunerea a fost susținută de țările membre UE și alte state precum Andorra, Armenia, Georgia, Islanda, Norvegia, Moldova, Elveția și Ucraina. Pe de altă parte, Regatul Unit, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Monaco și Albania s-au opus, în timp ce Tunisia și Turcia s-au abținut.

Conform comunicatului, schimbarea va intra în vigoare în trei luni, cu excepția cazului în care cel puțin o treime dintre părțile la Convenția de la Berna (17 state) se opun.

Reacții mixte

Decizia a fost bine primită de fermieri și vânători. Laurens Hoedemaker, președintele Federației Europene a Vânătorilor, a declarat că această schimbare oferă oportunitatea adaptării Directivei Habitate pentru a reflecta succesul conservării lupilor.

„Mai există unele obstacole legale, dar acum sunt realizabile”, a adăugat acesta.

În schimb, organizațiile de conservare critică vehement votul. Léa Badoz, reprezentantă a programului pentru animale sălbatice de la Eurogroup for Animals, a spus că lupul a devenit „o piesă politică în mâinile factorilor de decizie din UE”, avertizând că „reducerea protecției nu va rezolva problemele de coexistență și nu va ajuta fermierii”.

Sabien Leemans, de la Biroul de Politici Europene al WWF, a atras atenția că decizia „pune în pericol decenii de eforturi de conservare” și că modificarea Directivei Habitate ar putea avea „consecințe negative mult dincolo de cazul lupului”.

În același timp, ministrul agriculturii din Finlanda, Sari Essayah, s-a declarat încântată de rezultat: „Eforturile noastre de lobby au produs rezultatele dorite la nivelul UE și mai larg în rândul statelor membre ale Convenției de la Berna”. Aceasta a solicitat o amendare rapidă a Directivei Habitate, subliniind că „acțiunea la nivelul UE este esențială pentru a permite vânătoarea sustenabilă a lupilor și pentru a proteja demnitatea umană”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *