Cercetătorii chinezi lucrează la dezvoltarea de soiuri de cartofi rezistente la încălzirea globală prin polenizarea manuală a florilor / „Fermierii trebuie să înceapă să se pregătească pentru schimbările climatice”

cartofi corp Sursa foto: Pexels

Într-un laborator din nord-vestul Beijingului, biologul molecular Li Jieping și echipa sa analizează o recoltă de șapte cartofi neobișnuit de mici, crescuți într-un ghiveci. Unul dintre tuberculi este de mărimea unui ou de prepeliță. Acești cartofi, cultivați în condiții simulate care reflectă creșterea temperaturilor preconizată până la sfârșitul secolului, oferă un semnal de alarmă pentru securitatea alimentară a viitorului, scrie Reuters.

Cu o greutate totală de doar 136 de grame, acești tuberculi au mai puțin de jumătate din masa unui cartof obișnuit din China, unde soiurile cele mai populare sunt de obicei de două ori mai mari decât o minge de baseball.

China, cel mai mare producător de cartofi din lume, joacă un rol crucial în securitatea alimentară globală datorită randamentului ridicat al acestei culturi. Însă cartofii sunt deosebit de vulnerabili la căldură, iar schimbările climatice, generate de emisiile de combustibili fosili, aduc temperaturi periculoase și agravează seceta și inundațiile.

Cercetător: „Fermierii vor recolta mai puțini tuberculi, ceea ce va afecta securitatea alimentară”

Pentru a răspunde acestei provocări, Li, cercetător la Centrul Internațional pentru Cartofi (CIP) din Beijing, conduce un studiu de trei ani pentru a analiza impactul temperaturilor ridicate asupra cartofilor. Echipa sa se concentrează pe cele mai răspândite două soiuri din China.

„Mă îngrijorează ce se va întâmpla în viitor”, a declarat Li. „Fermierii vor recolta mai puțini tuberculi, ceea ce va afecta securitatea alimentară”.

Experimentul echipei a fost realizat într-o cameră cu temperatură controlată, setată cu 3°C peste media actuală din provinciile Hebei și Mongolia Interioară, unde cartofii sunt cultivați în mod obișnuit. Studiul, publicat în revista Climate Smart Agriculture luna aceasta, a arătat că temperaturile mai ridicate accelerează creșterea tuberculilor cu 10 zile, dar reduc recolta cu mai mult de jumătate.

Un raport al ONU din octombrie avertizează că, în condițiile politicilor climatice actuale, lumea ar putea înregistra o încălzire de până la 3,1°C față de nivelurile preindustriale până în 2100.

În Mongolia Interioară, fermierii se confruntă deja cu efectele schimbărilor climatice. „Cea mai mare provocare pentru cartofi anul acesta a fost ploaia abundentă”, a declarat Wang Shiyi, manager al unei ferme, explicând că ploile au provocat boli și au încetinit considerabil progresul recoltării.

Cercetătorii chinezi lucrează la dezvoltarea de soiuri de cartofi rezistente la căldură prin polenizarea manuală a florilor

În încercarea de a combate aceste probleme, compania Yakeshi Senfeng Potato Industry a investit în sisteme aeroponice, unde cartofii sunt cultivați în aer, în condiții controlate. De asemenea, fermierii cer din ce în ce mai des soiuri rezistente la boli, în special la mana cartofului, o problemă agravată de condițiile calde și umede.

„Au început să apară tulpini noi și mai agresive ale bolii, iar acestea sunt mai rezistente la metodele tradiționale de prevenire și control”, a explicat Li Xuemin, director general al companiei.

Cercetările CIP, realizate în colaborare cu guvernul chinez, urmăresc să ajute fermierii să se adapteze la condițiile mai calde și mai umede. Într-o seră din apropierea laboratorului, cercetătorii lucrează la dezvoltarea de soiuri de cartofi rezistente la căldură prin polenizarea manuală a florilor.

Li avertizează că fermierii chinezi vor trebui să facă schimbări semnificative în următorii zece ani, fie prin plantarea cartofilor primăvara, în loc de începutul verii, fie prin mutarea culturilor la altitudini mai mari.

„Fermierii trebuie să înceapă să se pregătească pentru schimbările climatice”, a spus Li. „Dacă nu găsim o soluție, vor câștiga mai puțin din cauza recoltelor mai mici, iar prețul cartofilor ar putea crește”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *