Trucuri pentru un Crăciun mai puțin dulce, dar la fel de delicios / Tania Fântână (nutriționist): Nu te încăpățâna să afli ce gust au toate dulciurile de pe masă, decât dacă ești sigur că poți să stăpânești cantitățile

Sursa foto: colaj foto G4Food Sursa foto: colaj foto G4Food

Trucuri pentru un Crăciun mai puțin dulce, dar la fel de delicios. Nutriționistul Tania Fântână recomandă: „Nu te încăpățâna să afli ce gust au toate dulciurile de pe masă, decât dacă ești sigur că poți să stăpânești cantitățile”.

Oricum o dai, de Sărbători facem toți excese. Poate doar vreo situație specială de sănătate să stea în calea exceselor alimentare de toate felurile.

Fie că e vorba de preparatele tradiționale din carne de porc, fie de nelipsitele dulciuri specifice, mâncăm mai mult față de altă perioadă a anului.

Vezi detalii

Pentru cei care au avut haos în alimentație tot anul nu cred că este prioritar să știe cum fix de Crăciun să mănânce mai ordonat și mai puțin. Pentru ceilalți, însă, ce duc o luptă de reeducare alimentară, cred că ar merita să afle câteva informații în plus în acest sens.

Uite câteva idei la care să te gândești:

  1. Planifică din timp. Este foarte important să știi cât mai exact scenariul în care te vei afla de sărbători. În felul ăsta știi exact cum să faci cu mesele: la ce ore să le iei și să nu mai stai până în ultimul moment, când vei mânca ceva dulce pentru că ți se face rău dacă nu mănânci ceva urgent.
  2. Nu mânca dulciuri între mese. Știu că aranjamentele de Crăciun includ bomboane de pom și alte minuni dulci, însă nu e deloc util să consumi zahăr pe stomacul gol.
    Consumă întâi felurile principale, bogate în nutrienți, și păstrează desertul pentru final. Dacă mănânci pe stomacul gol, zahărul intră rapid în sânge, intensificând pofta de mai mult dulce.
  3. Încearcă dulciurile fără zahăr. Chiar dacă au aceleași calorii ca cele clasice, mai puțin zahăr înglobat o să te ajute să îți stăpânești mai bine atât starea de spirit (mai puține fluctuații de temperament), cât și glicemia. Nu deveni totuși expert în îndulcitori. Încearcă fructele crude, fructele uscate ca modalitate de a da gustul de dulce unui preparat. Și mierea este un înlocuitor natural pentru zahăr. Nu renunța însă la strictețea cu privire la mărimea porției. Nici un dulce nu este lipsit de calorii.
  4. Nu uita să bei apă. Și când ai poftă de ceva dulce. De multe ori, deshidratarea duce la slăbiciune, amețeli, lipsă de vlagă. Poți confunda această stare cu una de hipoglicemie. Bea întâi un pahar mare de apă și o să vezi că dorința de dulce se diminuează.
  5. Fă tot posibilul să ai o stare emoțională cât mai bună, cât mai stabilă. Nu te pune în situații neplăcute, delicate, ce îți pot aduce o stare de nervozitate sau neliniște profundă. De cele mai multe ori, stările noastre foarte proaste cer dulce sau mâncare multă, sau multă și dulce :). Sărbătorile vin deja cu încărcătura lor emoțională. Revedem părinții, rudele, poate unii prieteni pe care nu i-am mai văzut de mult, ne aducem aminte de episoade poate mai puțin plăcute din evoluția noastră. Este oricum un moment de bilanț de sfârșit de an.
  6. Nu te încăpățâna să afli ce gust au toate dulciurile de pe masă, decât dacă ești sigur că poți să stăpânești cantitățile. Dacă aș fi în locul tău, aș mânca o porție din desertul de pe masă ce mă atrage cel mai tare. Probabil ceva din copilărie, cel mai sigur.
  7. Ai grijă la zahărul din băuturile dulci. De sărbători, cum disciplina se mai agață sus în pod, ne trezim cu pofte rebele, poate de un pahar de băutură carbogazoasă dulce sau un vin fiert sau o țuică fiartă. Deși ne ferim de cozonac și prăjiturile cu cremă, ne luăm zahărul din băuturi. Practic, aportul e tot ăla.
  8. Dacă tot se strecoară mai mult zahăr, haideți să renunțăm puțin la pâine, lipii, crackersi, galete de cereale, mâncate la mesele principale. O ciorbă de perișoare merge și fără pâine, o friptură de porc merge având alături doar o salată.
  9. Bucură-te de fiecare înghițitură. Dacă tot te-ai așezat la masă și ți-ai propus să mănânci ceva, lasă vina deoparte. Cea mai păguboasă treabă ar fi să îți iei și calorii în plus și să mănânci și cu vină sau regrete. Savurează deserturile încet, fără să te grăbești. Fii prezent și conștient de gusturi, texturi și arome. Această practică de „mâncat conștient” te va ajuta să te bucuri de mai puțin, dar cu mai multă satisfacție.
  10. Încearcă să-ți păcălești creierul având grijă de partea vizuală a farfuriei tale. Taie cât mai subțire feliile de cozonac, folosește farfurii mici, pune alături și un măr sau o portocală să pară porția cât mai mare. Alătură și o cană de ceai sau una de cafea fără zahăr și bucură-te de puțină liniște.

Să mănânci mai puțin dulce de sărbători nu înseamnă să renunți complet la bucuria deserturilor. Este vorba despre echilibru, alegeri inteligente și conștientizare. Cu aceste strategii, vei putea savura aromele sărbătorilor fără să exagerezi cu zahărul!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *