Cât rezistă un vin după ce ai desfăcut sticla? Se comportă diferit în funcție de tipologie

vin foto: pexels.com

Ai deschis o sticlă de vin și ai uitat-o peste noapte deschisă. Mai e bun de băut, dacă a stat în contact cu aerul atât de mult timp? Dar dacă i-ai pus la loc dopul? Depinde. În primul rând de felul în care e păstrat vinul, dar și de tipul de vin. Iată ce răspund pe subiect câțiva experți în vinuri, potrivit simplyrecipes.com.

În general, vinurile de masă rezistă între trei și cinci zile după ce au fost deschise. Vinurile de desert, precum Porto, Sherry, Marsala rezistă mult mai mult – unii experți spun că pot dura luni sau chiar ani.

Vinurile spumante

Vinurile spumante, precum Champagne și Prosecco, își pierd rapid conținutul de CO2 după ce sunt deschise. Bulele de gaz protejează vinul de oxidare, iar în lipsa lor, după câteva zile vinul devine ca unul normal, nespumant. Pentru a încetini oxidarea vinurilor spumante  și a menține o anumită presiune necesară bulelor de CO2 se folosesc anumite dopuri speciale.

Dacă însă și-a pierdut conținutul gazos și nu mai e plăcut pentru consum, se poate folosi la gătit.

Vinurile albe ușoare și vinurile rosé

Deși aroma lor se poate schimba puțin în prima zi după deschidere, vinurile albe ușoare pot rezista între cinci și șapte zile dacă sunt închise cu un dop etanș și păstrate în frigider. Vinul își va pierde din prospețime, iar aromele fructate pot pierde în intensi tate, dar rămâne bun de băut.

Vinurile albe tari

Vinurile maturate în butoaie de stejar, precum Chardonnay, pot rezista între trei și cinci zile după deschidere. Aceste vinuri, datorită maturării în butoaie de stejar care nu sunt etanșe, sunt mai rezistente la oxigen. Dopuril etanș pot prelungi, și în cazul lor, durata de viață, mai mult decât un dop simplu.

Vinurile roșii

Dacă vinurile roșii sunt închise cu un dop și păstrate într-un loc răcoros și întunecat, pot fi consumate timp de trei până la cinci zile după deschidere. Vinurile roșii conțin mai mulți tanini și au un nivel de aciditate naturală mai ridicat, ceea ce le protejează de oxidare. Cu cât un vin are mai mulți tanini, cu atât rezistă mai bine la expunerea la aer. Motiv pentru care nu este indicat să le ținem la frigider, chiar și desfăcute.

O regulă care, însă, nu se aplică în cazul vinurilor roșii ușoare, precum Pinot Noir sau Lambrusco, care au un conținut scăzut de tanini. Ele nu vor rezista la fel de mult ca vinurile bogate în tanini, precum Petite Sirah sau Shiraz, motiv pentru care se recomandă să fie ținute la rece dar și consumate cât mai repede.

De ținut cont că niciun vin roșu nu poate rezista,oricum, la temperaturi peste 21°C.

Vinurile de desert

Vinurile de desert sunt fortificate cu băuturi alcoolice tari din struguri sau chiar coniac. Acesta protejează vinul dulce împotriva riscului de alterare și îi conferă o durată lungă de viață, împreună cu un conținut ceva mai ridicat de alcool.

Unele vinuri fortificate, precum Madeira sau Marsala, înainte de a fi îmbuteliate sunt supuse unui proces de oxidare și apoi încălzite rapid la temperaturi înalte, ceea ce le oferă o durată de viață semnificativ mai lungă. În acest fel, nu mai pot fi ulterior atacate de oxigen. După deschidere, e suficient un dop bun, păstrând sticla într-un loc răcoros și întunecat.

Cum ne dăm seama rapid dacă un vin mai e bun de băut

Criteriile sunt date de calitățile lui organoleptice, sunt suficiente simțurile pentru a face diferența. Cu precizarea că un vin „alterat”, adică modificat, nu reprezintă un pericol și nu este toxic, dar nu este de calitate și nu este plăcut la consum.

culoare: dacă atunci când îl turnăm în pahar virează de la roșu-rubiniu aprins spre un maro indefinit, este foarte probabil că s-a oxidat și nu mai este plăcut de băut.

miros: dacă miroase a oțet, este sigur să a început să se transforme în acid acetic și nu mai e bun de băut.

gust: dacă are un gust plăcut, îmbietor, înseamnă că este bun de băut, indiferent de când a fost deschisă sticla sau produs vinul.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *