Prima țară din lume care introduce o taxă pentru emisiile agricole, inclusiv pentru cele generate de animalele de fermă / Veniturile generate de această taxă vor fi utilizate pentru implementarea tehnologiilor verzi

china, focar, antrax, oameni Sursa foto: Pexels

Danemarca a confirmat detaliile referitoare la implementarea primei taxe mondiale pe emisiile agricole, inclusiv pe cele generate de animalele de fermă. Aceste măsuri fac parte din acordul Tripartit Verde, anunțat inițial în iunie 2024, și vizează transformarea ecologică a sectorului agricol și alimentar din Danemarca, notează Boodbev.com

După luni de negocieri între guvernul danez, fermieri și industria agricolă, detaliile taxei, care vor intra în vigoare în 2030, au fost oficial confirmate. Danemarca, un jucător important în industriile de carne de porc și lactate, va implementa o taxă pe emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la vaci și porci care depășesc țintele de reducere stabilite.

Taxa va fi de aproximativ 42 de dolari pe tonă de CO2e începând din 2030, cu o creștere graduală până la 106 dolari, în 2035. Totuși, fermierii vor beneficia de o deducere fiscală de 60%, bazată pe nivelurile medii de emisii pentru diferitele tipuri de animale, încurajând astfel fermierii care reduc emisiile. După aplicarea acestei reduceri, taxele vor echivala cu o taxă pe carbon de 17 dolari pe tonă de CO2e.

„Aceasta este viitorul politicii agricole dacă vrem cu adevărat să atenuăm efectele devastatoare ale schimbărilor climatice”

Veniturile generate de această taxă vor fi utilizate pentru implementarea tehnologiilor verzi și a inițiativelor ecologice în întreg sectorul agricol al țării. Aceste măsuri sunt în concordanță cu Planul de Acțiune pentru Alimente pe Bază de Plante al Danemarcei, lansat anul trecut, care sprijină tranziția către o industrie alimentară mai prietenoasă cu mediul, prin promovarea alimentelor pe bază de plante și producția de proteine alternative.

De asemenea, Danemarca a alocat 55 milioane de euro pentru Fondul pentru Alimente pe Bază de Plante, care va sprijini cercetarea și inovațiile în acest domeniu. Grantul, care inițial urma să se încheie în 2030, va deveni permanent.

Jasmijn de Boo, CEO global al organizației ProVeg, a declarat: „Aceasta este viitorul politicii agricole dacă vrem cu adevărat să atenuăm efectele devastatoare ale schimbărilor climatice”. De asemenea, ea a subliniat: „Agricultura animală este responsabilă pentru până la o cincime din emisiile globale de gaze cu efect de seră, un fapt care a fost ignorat sau pus deoparte prea mult timp. Amânarea suplimentară a acțiunilor pentru reducerea emisiilor din acest sector va agrava situația fermierilor, pe măsură ce criza climatică se intensifică”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *