Par niște chestii stranii când ne împiedicăm de ei prin supermarket. Gli gnocchi, acest preparat italian imposibil de încadrat într-o categorie. Tehnic, se consideră paste, dar sunt mai mult decât un simplu amestec de apă cu făină și eventual ou. Le putem spune și găluște, sau găluști, nu e clar care ar putea fi forma mai potrivită – DEX-ul o indică pe prima, deși nu spunem „îmi plac găluștele”, și „îmi plac găluștile”.
Ce e sigur e că în bucătăria românească ele există: avem găluști de griș, de făină, de brânză sau de carne, unele chiar umplute, dulci sau sărate. Etimologia din limba rusă pare certă, dat fiind că în tot arealul central european mergând spre Balcani există preparate similare cu nume similar.
Un preparat cu etimologie neclară
Mai puțin clară este, însă, etimologia, în ceea ce privește găluștile italiene, gnocchi. Unii spun că ar veni dintr-un cuvânt dialectal din Veneto, gnoco/protuberanță, alții spun că ar avea la origine un cuvânt din limba străveche a longobarzilor, knohhil/nod în lemn. Însă acest seamănă foarte tare cu knodel, așa cum sunt numinte găluștile în Austria și Germania, unde sunt un preparat tradițional, omniprezent – sunt un tip de găluște, să le spunem, alături de spätzle, mai simple, care aduc mai mult a paste.
Oricare ar fi originea cuvântului, la o simplă observație vedem că gnocchi italieni seamănă cu knodel austrieci dar, unii, și cu naționalele găluști autohtone. Poate în negura istoriei să fi avut vreun strămoș gastronomic comun, poate prin regatul prusac, după unele opinii. Dar dacă cei austrieci pot avea în compoziție spanac sau brânzeturi, gnocchi italieni sunt de mult mai multe feluri. Dar cum se gătesc gnocchi italieni? Mister, e ceva ce multe persoane abia descoperă.
Gnocchi din cartofi, cei mai populari
De departe, cei mai cunoscuți și mai reușiți și preferați de marea majoritate sunt gnocchi cu cartofi. Dar mai poti fi gnocchi din griș asemănători celor românești dar gătiți altfel.
Sau, mai pot avea în compoziție și alte ingrediente: ricotta, dovleac, faină de castane, făină de năut, sfeclă roșie. Dar pot fi și doar din făină, apă și unt sau ulei, oricare tip de făină, chiar și fără gluten, sau chiar din mălai. Mai există, apoi, și așa zisul gnocco fritto, în zona Bologna, în fapt bucăți din foi dintr-un aluat făcut într-un anumit fel, prăjite.
Iar dincolo de considerațiile teoretic și acest minimum excursus geografic, ce putem face cu o pungă de gnocchi care ne iese în cale mereu când facem cumpărături și îi ocolim programatic din necunoaștere. Cei prezenți în general la tot pasul sunt gnocchi de cartofi – un preparat care place practic oricui, mult mai mult decât pastele, și foarte ușor de folosit.
Nu de preparat, ca să prepari gnocchi în casă e nevoie de ceva mai mult decât de teorie. Trebuie multă experiență și multă practică, cam ca și în cazul găluștelor în supă – care ori ies prea tari, ori nu stau legate și se desfac. Dar admitând că nu trebuie să îi facem și îi cumpărăm, au un preț absolut popular, cum putem găti o pungă de gnocchi de cartofi? Cum se gătesc gnocchi italieni? Nimic complicat, nimic special.
Cele mai simple feluri în care putem prepara gnocchi din comerț
Înainte de toate, se fierb în aceeași manieră precum pastele: se adaugă în apă cu sare, atunci când apa fierbe. Sunt gata mult mai repede decât pastele obișnuite, uscate. Se ridică la suprafață în circa 2 minute, iar atunci când se ridică este momentul în care trebuie să îi luăm din apă cu o strecurătoare.
În acest moment, adăugăm peste ei fie brânzeturi, fie sos de roșii de oricare fel. Se combină la modul ideal cu ragu alla bolognese, cel cu care se prepară și lasagna tradiționale. Dar dacă îi adăugăm într-o caserolă unsă cu puțin unt, îi completăm cu sos de roșii simplu și mozzarella și îi gratinăm rapid la cuptor, obținem, foarte simplu, gnocchi alla sorrentina. Dar îi putem gratina și doar cu brânzeturi.
O altă combinație clasică, alternativa la ragu pentru gnocchi: pesto de busuioc. Dar aceiași gnocchi de cartofi se pot si găti direct în tigaie cu tehnica stir fry, și condimenta la final cu un sos iute în stil asiatic, sau tot cu sos de roșii sau brânzeturi. Iar dacă în loc de gnocchi de cartofi avem gnocchi cu ricotta sau pur si simplu doar din făină, cam ca cei din Ardeail, se pretează și ei la aceleași combinații.
Cu ce se pot combina alte tipuri de gnocchi
Mai departe, dacă înlocuim cartofii cu pulpă de dovleac, obținem niște gnocchi ceva mai dulcegi, pe care italienii îi combină fie tot cu sos ragu cu carne, fie cu brânzeturi, fie doar îi trec rapid printr-o tigaie cu puțin unt aromatizat cu salvie.
În timp ce cei cu făină de castane se combină la modul ideal cu un sos cu ciuperci, iar cei cu spanac tot cu brânzeturi sau sos de roșii. Pe când cei cu sfeclă roșie, ușor dulcegi, se completează, cu predilecție, cu un sos rapid de somon afumat, cu lămâie.