Prăjitura tăvălită își are originea în Australia, unde se numește prăjitura Lamington și este un desert tradițional. Numele aparține unui lord care a fost guvernator al Queenslandului din 1896 până în 1901. Majoritatea poveștilor atribuie creația acestei prăjituri bucătarului lui Lord Lamington, Armand Galland, născut în Franța, care a fost chemat urgent pentru a hrăni oaspeții neașteptați. Folosind doar ingredientele limitate disponibile, Galland a tăiat niște resturi de prăjitură franțuzească de vanilie coaptă cu o zi înainte, a scufundat feliile în ciocolată și le-a dat prin nucă de cocos. Impresionați de creația lui Galland, oaspeții lui Lamington ar fi cerut ulterior rețeta. Această versiune a evenimentelor este susținută de memoriile lui Lady Lamington.
Nuca de cocos nu era folosită pe scară largă în bucătăria europeană la acea vreme, dar era cunoscută de Galland, a cărui soție era din Tahiti, unde nuca de cocos era un ingredient comun.
Alte legende vorbesc despre o greșeală a bucătarului sau a unui servitor, care a scăpat o bucată de pandișpan în sosul de ciocolată și a folosit nuca de cocos pentru a acoperi urmele degetelor. Indiferent care este varianta reală, prăjitura „tăvălită”, cum este cunoscută la noi, nu lipsea de pe nicio masă de sărbători sau de la nunți. Și cum în „epoca de aur” nuca de cocos era o raritate, era folosită nuca autohtonă, măcinată și prăjitura tăvălită era extrem de apreciată.
Așadar, avem nevoie de:
Pentru blat:
- 350 g făină
- 250 ml lapte
- 200 g zahăr
- 200 g unt
- 10 g praf de copt
- 3 ouă
- 1 esență de vanilie
- puțină sare
Pentru glazură:
- 200 g unt
- 200 g zahar
- 100 ml lapte
- 1 esență de rom
- 200 g nuca de cocos
- 2 linguri cacao (60 g)
Cum procedăm:
Zahărul se amestecă cu untul moale si un praf de sare, esență de vanilie și se mixează o cremă pufoasă. Zahărul trebuie să se topească bine de tot. Apoi se adaugă ouăle, pe rând și se mixează bine după fiecare ou adăugat. Apoi se adaugă făina, câte o lingură pe rând și se amestecă după fiecare lingură adăugată. După ce am pus aproximativ jumătate din cantitatea de făină, adăugăm jumătate din cantitatea de lapte, rând pe rând și amestecăm bine cu mixerul la viteză mică. Apoi, tot așa, punem restul de făină și apoi restul de lapte, până când am terminat ambele cantități.
Preîncălzim cuptorul la 170-180 de grade și între timp, punem aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi dăm la cuptor pentru aproximativ o oră.
După ce s-a copt, o lăsăm să se răcească și apoi o tăiem cubulețe.
Între timp ne ocupăm de glazură.
Se amestecă laptele cu zahărul, cacao și unt (sau margarină), la foc mic. După ce se topește zahărul și untul, se ia de pe foc și se amestecă cu esența de rom. Se lasă să se răcească. Apoi dăm fiecare cubuleț de prăjitură prin această glazură și apoi prin nuca de cocos.
În rețetă la ingredientele pentru glazură scrie 200g unt, dar în instrucțiuni „margarină”. Cum e?