Dacă vă amintiți pe vremuri era o reclamă, la muștar parcă. Venea unul acasă de la muncă, rupt de foame și nevasta îi punea în farfurie caracatiță cu mazăre, că asta găsise „la ofertă”. Disperat, omul cerea niște muștar să transforme mâncarea în ceva comestibil.
Lăsând la o parte faptul că spaniolii mănâncă și caracatiță cu mazăre, iepurele este o carne extrem de apreciată și consumată aici. Când m-am mutat în Spania în urmă cu 7 ani mi s-a părut ciudat să găsesc iepure în supermarket sau în magazinele dedicate produselor din pui, deoarece acolo se vinde carnea de iepure, în piețe, de pildă.
Spaniolii pun iepure în paella valenciană, îl gătesc friptură, întreg sau tăiat. Eu am ales să prepar friptura din jumătate de carcasă de iepure, tăiată bucăți și separat am făcut mazărea, în stil tocăniță românească.
Ingrediente
Tocana de mazăre
Mazăre (2 cutii gata fiartă 400 de gr sau 400 de gr mazăre congelată)
1 ceapă
1 cățel de usturoi
2 morcovi
2 linguri ulei de măsline
Câteva linguri bulion
Supă de legume sau pui (poți pune și apă)
Boia, sare, piper, mărar.
Friptura iepure
O jumătate de iepure tăiată bucăți (cam 600-700 de gr)
1 ceapă
3 căței de usturoi
Jumătate de pahar de vin
Jumătate de pahar de supă sau apă
Preparare
Tocană de mazăre
Se curăță legumele, se taie ceapa și usturoiul mărunt, iar morcovii rondele. Se călesc în ulei cam 10 minute. Se adaugă mazărea, se acoperă cu supă sau apă pentru încă 10 minute. Nu uitați de sare, piper, boia. Când morcovii sunt fierți punem și bulionul și mai dăm cratița la foc 5 minute. La final, adăugăm mărarul și stingem focul.
Friptura de iepure
Se curăță ceapa și usturoiul. Se taie ceapa în sferturi, se pun ceapa și usturoiul în tavă. Peste se așează bucățile de iepure. Carnea trebuie să fie la temperatura camerei.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade, căldură sus-jos. Dați cu sare, piper și cimbru (sau ce vă place) carnea. Turnați supa (apa) și vinul în tavă. Acoperiți cu folie de aluminiu și puneți-o în cuptor pentru 45-50 de minute.
Apoi scoateți folia, ridicați temperatura la 200 de grade și lăsați încă 10-15 minute până când iepurele este rumenit.
Din zeama rămasă puteți prepara o reducție care merge minunat peste friptură.
Poftă bună!