An dificil pentru apicultorii din Hunedoara: Producția de miere de tei și salcâm, grav afectată de condițiile meteo și invazia unui parazit

dsvsa, gorj, stupina, amenzi Sursa foto: Pixabay/terski

Anul acesta a fost unul deosebit de dificil pentru apicultorii din România, care au înregistrat pierderi considerabile la mierea de tei și de salcâm, principalele motive fiind condițiile meteo nefavorabile și invazia parazitului Varroa Jacobsoni. Vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine din Hunedoara, Tiberiu Korb, explică faptul că recolta a fost afectată într-o proporție de până la 90% pentru mierea de tei, o situație alarmantă față de producția din anul precedent.

„Putem spune, în proporție de 90%, că teiul anul ăsta a fost calamitat. Au fost flori, dar condițiile meteo nu au fost favorabile. Teiul este un arbore melifer care e foarte capricios, are nevoie de temperatură, de umiditate, de presiune atmosferică. Ceva s-a întâmplat anul acesta. Anul trecut a mers foarte, foarte bine, dar anul acesta, calamitat aproape 100% pot să spun”, declară Tiberiu Korb, citat de Radio Timișoara.

Situația este similară și pentru mierea de salcâm, unde „60% dintre apicultori n-au făcut treabă nici la salcâm,” menționează Korb, care adaugă că accesul la stupinele de munte a fost restricționat din cauza atacurilor frecvente ale urșilor și a drumurilor impracticabile.

Pe lângă condițiile climatice nefavorabile, apicultorii se confruntă și cu parazitul Varroa Jacobsoni, care afectează peste 30% dintre familiile de albine din județul Hunedoara. Problemele din apicultura hunedoreană reflectă situația de la nivel național, subliniază Korb, adăugând că este nevoie urgentă de subvenții și sprijin pentru apicultorii afectați.

„E un of foarte mare, pentru că de ani de zile statul nu s-a mai implicat deloc în apicultură cu ceva ajutoare. Am mai primit 5 euro pe familia de albine anul acesta,” explică Tiberiu Korb, care susține că subvențiile ar trebui să ajungă direct la cei care au demonstrat că produc miere autentică.

În județul Hunedoara sunt aproximativ o mie de apicultori care speră că ajutorul financiar va veni în sprijinul unei activități esențiale pentru biodiversitate și agricultură.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *