Pâinea poate fi o sursă excelentă de energie și nutrienți dacă o consumăm cu moderație și o combinăm cu alte alimente bogate în proteine, grăsimi sănătoase și legume. Este unul dintre cele mai vechi alimente. Cu toate acestea însă, în ultimii ani a făcut obiectul dezbaterii dacă consumul ei este sănătos sau nu, notează ABC.
Pentru cei ce adoră pâinea, vestea bună este că nu este necesar să eliminăm pâinea din dieta noastră. Cu toate acestea, nu putem spune că orice fel de pâine este sănătoasă. Trebuie să știm să le alegem, să le combinăm și să fim precauți cu cantitățile.
Cea mai bună versiune de pâine va fi întotdeauna cea care este făcută cu cereale integrale și ingrediente naturale. În acest fel ne oferă carbohidrați complecși datorită conținutului de fibre, minerale precum fier și magneziu și vitamine din grupa B cu făinuri. Cea făcută din făină rafinată conține prea multi aditivi și își pierde valoarea nutritiva prin eliminarea tărâțelor din compoziția ei și a germenului de cereale. În plus, aceste pâini au tendința de a crește nivelul zahărului din sânge, deci nu sunt bune pentru sănătatea noastră.
Cum să alegi cea mai sănătoasă pâine
-
Prioritizați pâinea din cereale integrale
Pâinea integrală conține cerealele integrale, ceea ce înseamnă că își păstrează fibrele, vitaminele și mineralele.
-
Evitați pâinea cu zaharuri adăugate
Multe sortimente de pâine din comerț pot conține zahăr în compoziția lor. Optați întotdeauna pentru cele care nu îl includ.
-
Uitați-vă la cantitatea de ingrediente
Cantitatea de ingredient ne spune multe despre un produs. De exemplu, o pâine nu are nevoie de mai mult de cinci sau șase ingrediente. „Less is more” și asta ne va da o idee despre cât de natural poate fi un produs.
-
Verificați conținutul de sare
Multe tipuri de pâine pot avea un conținut ridicat de sodiu, așa că nu strică să verificați câtă are. O pâine care conține mai puțin de 1 gram la 100 de grame de pâine sau care este etichetată drept sare scăzută sau fără sare adăugată.
-
Alegeți pâinea artizanală
Pâinea cu aluat, făcută în mod tradițional, este o opțiune excelentă. Are un proces de fermentare adecvat și mai lent, este mai ușor de digerat și indicele glicemic mai mic.
Cu ce să combinați pâinea
Pâinea este unul dintre cele mai versatile alimente care pot exista și există mai multe combinații sănătoase pe care le puteți face.
-
Proteine sănătoase:
- – Ouă: ouăle sunt o opțiune perfectă de adăugat la sandviș sau pâine prăjită. Într-o omletă, omletă, gătită, poate fi o modalitate perfectă de a le îmbogăți cu o sursă de proteine de calitate.
- – Somon marinat și brânză proaspătă: pâinea prăjită cu somon afumat oferă acizi grași omega-3, esențiali pentru sănătatea cardiovasculară.
- – Hummus și curcan: hummus-ul este o sursă excelentă de proteine și fibre vegetale, în timp ce curcanul oferă proteine slabe.
-
Adăugați legume:
- – Ulei, roșii, busuioc și măsline: un clasic foarte simplu, dar încărcat cu antioxidanți, vitamine și grăsimi sănătoase.
- – Castravete și morcov ras cu tahini: revigorant, ușor și plin de nutrienți.
- – Spanac și ciuperci sotate: adăugarea legumelor la pâinea prăjită este o modalitate excelentă de a crește aportul de fibre și vitamine.
-
Grăsimi sănătoase:
- – Ulei de măsline extravirgin: un strop din acest ulei pe pâinea integrală este o opțiune simplă și sănătoasă, cu antioxidanți și grăsimi mononesaturate.
- – Avocado: Avocado oferă grăsimi sănătoase și se combină bine cu aproape orice adăugați pe pâine.
Este important de reținut că niciun aliment nu determină dacă o dietă este sănătoasă sau nu. Ceea ce contează cu adevărat este modul în care este integrat în dieta noastră în ansamblu. Pâinea poate fi o sursă excelentă de energie și nutrienți dacă o consumăm cu moderație și o combinăm cu alte alimente bogate în proteine, grăsimi sănătoase și legume.
Cantitatea de porții joacă și ea un rol important și asta va depinde de fiecare persoană, de starea de sănătate a acesteia și de activitatea fizică.