Italia, cunoscută la nivel mondial pentru uleiul său extravirgin de măsline de înaltă calitate, a pierdut aproximativ 23% din suprafețele cultivate cu măslini în ultimii 10 ani / „Pact etic”, semnat la Puglia, pentru asigurarea prețurilor corecte și o distribuție echitabilă

ulei masline grasimi Sursa foto: Pexels

Într-o încercare de a salva și revitaliza sectorul olivicol, reprezentanții lanțului de producție a uleiului de măsline din Italia au semnat un „pact etic” menit să asigure prețuri corecte și o distribuție echitabilă a veniturilor între producători, procesatori și industriași. Evenimentul de lansare a avut loc la Tenuta del Conte Onofrio Spagnoletti Zeuli din Andria, regiunea Puglia – lider național în producția de măsline și ulei de măsline, conform publicației Agricultura.it.

Pactul, semnat de organizații importante precum CIA Agricoltori Italiani di Puglia, Italia Olivicola, AIFO, Consorzio Oliveti d’Italia, FOI, FIOQ, UNAPOL și ASSITOL, a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă unde au participat Onofrio Spagnoletti Zeuli și Gennaro Sicolo, președintele CIA Agricoltori Italiani di Puglia și al Consorțiului Național Italia Olivicola. Acest acord reprezintă o continuare a inițiativei din 2023 și este menit să protejeze întreaga filieră olivicolă, oferind consumatorilor garanția trasabilității și transparenței produselor pe care le achiziționează.

Pierderea culturilor de măslini: un motiv de îngrijorare

Italia, cunoscută la nivel mondial pentru uleiul său extravirgin de măsline de înaltă calitate, a pierdut aproximativ 23% din suprafețele cultivate cu măslini în ultimul deceniu. În plus, epidemia de Xylella fastidiosa a afectat circa 21 de milioane de măslini în Puglia, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a producției. Cu toate acestea, fermierii nu au renunțat și au continuat să lupte pentru calitate și pentru a cuceri consumatori care pun tot mai mare preț pe trasabilitate și autenticitate.

„Un joc de echipă” – cum îl numesc semnatarii pactului – este acum esențial pentru a contracara speculațiile de pe piață și pentru a sprijini producția locală. „Împreună vrem să lucrăm sinergic pentru a valorifica uleiul extravirgin”, se precizează în comunicatul comun.

Apel către autorități pentru sprijinirea olivicolturii

Semnatarii pactului solicită Ministerului Politicilor Agricole din Italia să susțină ferm acest sector prin politici de promovare clare și transparente. Aceștia consideră că este esențială o campanie de promovare pe scară largă, care să evidențieze calitățile nutriționale și benefice ale uleiului extravirgin de măsline italian, dar și să garanteze consumatorilor o aliniere strategică și transparentă a producției la standardele cele mai înalte de calitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Poate or face și un pact etic să nu mai mătrășească/boteze uleiul de măsline cu altul importat din Africa, cum au fost prinși anul trecut…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *