De ce se declanșează foamea nervoasă și care sunt alimentele care ajută să o evităm. Ovăzul este și el pe listă

foame nervoasa cum pot combate foamea nervoasa alimente anti stress ovaz foto: frepik.com

Foamea nervoasă este un fenomen destul de larg întâlnit și se declanșează nu din nevoia fizică de a mânca, ci din cauza stărilor de stress, anxietate, tristețe sau plictiseală. În imposibilitatea de a le controla altfel, oamenii caută confort în mâncare, ca un mecanism de compensare. Iar mâncatul emoțional „cere” alimente hipercalorice, bogate în zahăr sau grăsimi. Însă consumul lor nu doar că nu rezolvă problema, dar o pot complica. Și asta, pentru că aceste alimente pot avea consecințe nefaste asupra stării fizice de sănătate.

„Când trecem printr-o perioadă stresantă, corpul nostru eliberează cortizol, hormonul stresului. Acesta stimulează dorința de alimente bogate în energie, precum dulciurile și gustările sărate. Aceste alimente oferă doar o alinare temporară și, pe termen lung, riscă să ne facă să ne simțim obosiți și nesatisfăcuți”, explică nutriționista Gaia Gottardi pentru gazzetta.it.

În schimb, există câteva alimente bogate în nutrienți specifici, care, consumate constant, ne pot ajuta să gestionăm mai bine stresul și să calmăm foamea nervoasă. Iar înțelegând modul în care acționează foamea nervoasă și ce alimente să alegem pentru a o contracara este primul pas pentru o gestionare mai bună a ei, mai spune ea.

Ovăzul

Ovăzul este bogat în carbohidrați complecși și fibre, care eliberează treptat energie necesară corpului, menținând constante nivelurile de zahăr din sânge. „Ovăzul onferă o senzație de sațietate pentru mai mult timp, evitând atacurile de foame bruște. El conține beta-glucan, o fibră care crește senzația de sațietate și îmbunătățește răspunsul corpului la cortizol. O porție de ovăz dimineața, eventual îmbogățită cu fructe proaspete și un praf de scorțișoară, poate fi un mic dejun ideal pentru a începe ziua cu dreptul și pentru a limita foamea nervoasă pe parcursul zilei”, explică nutriționista.

Nucile și semințele

Nucile, migdalele și semințele, precum cele de chia și in, sunt bogate în magneziu, un mineral care ajută la reducerea nivelului de cortizol din sânge. „Magneziul este cunoscut pentru capacitatea sa de a relaxa mușchii și de a calma sistemul nervos, reducând astfel impulsul de a căuta confort în alimente nesănătoase. De asemenea, grăsimile sănătoase conținute în aceste alimente, precum acizii grași omega-3, stabilizează nivelurile de energie și susțin sănătatea creierului, favorizând buna dispoziție. Consumarea unei porții mici de nuci sau semințe la mijlocul zilei sau ca gustare de după-amiază poate fi o alegere eficientă pentru a calma foamea nervoasă fără a suprasolicita organismul”, precizează specialista.

Bananele

Bananele sunt bogate în triptofan, un aminoacid pe care corpul îl folosește pentru a produce serotonina, „hormonul fericirii”. „Serotonina contribuie la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea anxietății, două cauze ale foamei nervoase. Totodată, bananele conțin și vitamina B6, un alt nutrient esențial pentru sinteza serotoninei. Iar dat fiind gustul lor natural dulce, bananele sunt o alternativă excelentă la deserturile tradiționale și pot ajuta la reducerea poftei de zahăr”, recomandă experta.

Ciocolata neagră

Cine nu iubește ciocolata? „O cantitate mică de ciocolată neagră poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit. Acest aliment este bogat în antioxidanți, inclusiv flavonoide, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de cortizol. Atenție însă: este important să alegeți ciocolată neagră cu cel puțin 80% cacao, evitându-le pe cele cu conținut mare de zahăr. Unul sau două pătrățele pe zi pot fi suficiente pentru a satisface pofta de dulce și a calma stressul”, spune dr. Gottardi.

Iaurtul grecesc

Iaurtul grecesc este un alt aliat valoros împotriva foamei nervoase. „Bogat în proteine, conferă sațietate pe termen lung și ajută la menținerea stabilă a glicemiei, reducând riscul atacurilor de foame bruscă.

În plus, datorită prezenței probioticelor, iaurtul grecesc contribuie la sănătatea intestinală. Multe studii recente au demonstrat că există o legătură între intestin și creier: un intestin sănătos poate influența pozitiv starea de spirit și gestionarea stresului. Pentru un plus de dulceață, se poate adăuga puține fructe proaspete sau o linguriță de miere”, sugerează nutriționista.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *