Prăjitura turnată îmi amintește de gospodinele din trecut care, în mintea mea de copil, aveau un „cod” al lor când vorbeau despre rețete. „O faci turnată?”, o auzeam pe mama întrebând alte gospodine despre tot felul de rețete din care eu nu înțelegeam nimic. Nu-mi puteam imagina ce înseamnă asta și cum se „toarnă o prăjitură”.
Ei bine, în realitate nu este nimic dificil, iar prăjitura turnată înseamnă, la propriu turnată. Un aluat suficient de moale, încât să curgă, cu o rețetă recomandată de Delicatese.
Rețeta clasică arată că avem nevoie de:
- 2 ouă proaspete
- un praf de sare
- 9 linguri de zahăr pudră
- 9 linguri de ulei
- 9 linguri de lapte proaspăt
- 12 linguri de făină albă
- un plic de praf de copt
- Esență de vanilie pentru un gust rafinat
- Pentru cremă:
- 500 g brânză de vacă, proaspătă și de calitate
- Zahăr, adăugat după gustul preferat
- 2 ouă proaspete
- Coajă de portocală pentru o notă exotică
Cum o preparăm
Ouăle se mixează bine cu un praf de sare, până când își dublează volumul. Se adaugă zahărul pudră, esența de vanilie și laptele, apoi făina care a fost amestecată în prealabil cu praful de copt. Se amestecă totul până când devine un aluat moale, omogen.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi turnăm într-o tavă de copt jumătate din compoziție și dăm la cuptor pentru 10-15 minute.
Între timp amestecăm brânza cu zahărul, ouăle și coaja de lămâie.
Scoatem blatul din cuptor atunci când a prins un pic de consistență, suficient cât să susțină umplutura de brânză, pe care o așezăm deasupra, iar apoi turnăm și cealaltă jumătate din compoziție care ne-a rămas. O dăm din nou la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau până când trece testul scobitorii. Asta înseamnă că o scobitoare introdusă în aluat trebuie să iasă curată. Adică, dacă aluatul este copt suficient, nu se va lega de scobitoare.
Scoateți blatul din cuptor, întindeți crema peste acesta și acoperiți cu restul compoziției de blat. Reintroduceți tava în cuptor pentru încă 30 de minute sau până când prăjitura capătă o frumoasă nuanță aurie.
Pont: În copilărie, mama obișnuia să facă această prăjitură, dar punea cireșe sau vișine în aluat. Nu e sezonul lor, dar puteți găsi fructe în compot. Sau, dacă nu cireșe sau vișine, orice fructe aveți la îndemână, tăiate cubulețe și stoarse bine de zeamă. Eventual puse un pic la foc, până scade zeama pe care o lasă, apoi puse în aluat. Ajunge o cană (sau o cană și jumătate) fructe tăiate cubulețe.
Alteori punea o mână de stafide în brânză, după ce în prealabil le lăsa la înmuiat în apă pentru 10-15 minute.