Obiceiuri de Halloween: Motivul pentru care se oferă dulciuri / Tradiția a plecat de la produse gătite în casă, dar, la un moment dat, s-a ajuns la bomboane ambalate / Povestea tragică a copilului otrăvit cu o prăjitură chiar de tatăl lui, care a vrut să încaseze banii din asigurarea de viață

Dulciuri de Halloween / Sursa foto: https://stocksnap.io/ Dulciuri de Halloween / Sursa foto: https://stocksnap.io/

Halloween-ul, cunoscut pentru costumele sale înfricoșătoare și pentru obiceiul de a oferi dulciuri, are o istorie surprinzătoare. Te-ai întrebat vreodată cum a apărut tradiția de a distribui bomboane colindătorilor? În mod neașteptat, aceasta nu este o practică antică, ci o tradiție apărută abia la începutul secolului XX.

Lisa Morton, autoare și expertă în istoria Halloween-ului, explică: „Până în anii 1930, Halloween-ul era în mare parte domeniul tinerilor bărbați care făceau farse; dulciurile – în principal bomboanele – puteau fi oferite la petreceri, dar nu erau o parte importantă a sărbătorii”. Totuși, în anii ’30, farsele au migrat din zonele rurale spre orașe, unde au devenit distructive, generând pagube de milioane de dolari. În loc să interzică sărbătoarea, așa cum unele orașe chiar au considerat că ar fi necesar, grupurile civice au venit cu ideea de a oferi copiilor dulciuri, costume și petreceri ca o formă de distracție mai puțin distructivă. „A funcționat, iar în 1936 avem prima mențiune a termenului trick-or-treat într-o revistă națională”, conform Mathei Stewart.

Un caz șocant a avut loc în 1974: Un copil a fost otrăvit cu bomboane chiar de tatăl lui

În primii ani de Halloween, dulciurile erau făcute în casă. Totuși, când Statele Unite au intrat în cel de-al Doilea Război Mondial, raționalizarea zahărului a dus la o pauză a acestei tradiții. După război, aceasta a revenit în forță, influențată de episoadele speciale de Halloween din show-urile de televiziune.

„Companiile de dulciuri au realizat curând că gospodinele preferau să ofere dulciuri preambalate în loc să petreacă toată ziua în bucătărie, așa că dulciurile au devenit foarte populare”, explică Morton. „Până la mijlocul anilor ’50, edițiile de toamnă ale revistelor erau pline de reclame de la companii precum Hershey’s, Mars și Brach’s.”

Tradiția de a împărți dulciuri s-a mai domolit în anii 1970, după un incident tragic în 1974, când un copil a fost otrăvit cu un baton Pixy Stick, intoxicat intenționat de tatăl său, care a încercat să obțină bani din asigurare. Situația a cauzat temeri în rândul părinților, care au început să evite dulciurile provenite din surse nesigure.

„Deși trick-or-treatingul rămâne popular, mulți părinți preferă acum să ducă copiii în locuri sigure, precum grădini zoologice sau ferme”, spune Morton.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *