Se spune că în jurul anului 700 d.C. un păstor din Etiopia, în Africa, a observat într-o zi un comportament straniu la caprele sale pe care le păștea zi de zi. Deveniseră agitate, nu dormeau și în general se comportau altfel decât era el obișnuit. Însă observase că mâncaseră niște fructe mici roșii despre care nu știa ce sunt.
S-a dus apoi să se consulte cu un sacerdot ca să încerce să înțeleagă mai mult și i-a dus și lui câteva din acele fructe. Acestuia i-a venit ideea să le încerce personal și a preparat din ele o băutură. Despre care avea să descopere că îl ajută în lungile rugăciuni serale, ținându-l treaz.
Dar dacă originea cafelei este în Etiopia, ea avea să se aclimatizeze foarte bine în America de sud și în special în Brazilia. Acesta din urmă este în prezent statul care produce cea mai multă cafea la nivel mondial.
Însă nu a ajuns direct în acea parte de lume. Inițial a ajuns în Yemen și a rămas în acest areal geografic mai multe secole, până să ajungă pe celelalte continente. Abia în secolul al XIII-lea avea să fie pus la punct procesul de prăjite, până atunci boabele fiind fierte.