Podgoria secretă din Franța. Nu e nici în Bordeaux și nici în Burgundia. Este chiar în mijlocul Parisului, în faimosul cartier Montmartre / Vinul este vândut în principal la licitație, iar banii sunt folosiți în scopuri caritabile

Podgoria Clos Montmartre / Sursa foto: Flickr Podgoria Clos Montmartre / Sursa foto: Flickr

E o dimineață de octombrie învăluită de ceață, iar viticultorul Vincent Bolenor și echipa sa își încep ziua printre rândurile de viță de vie pline de struguri, pregătiți să culeagă fructele și să le trimită la presare. Deși această scenă este tipică în multe părți ale Franței, unde vinul este o emblemă națională, Bolenor nu se află într-o regiune renumită precum Bordeaux, Burgundia sau Loira. El și echipa sa lucrează în inima Parisului, la Clos Montmartre, o podgorie ascunsă și pitorească din faimosul cartier Montmartre, relatează CNN.

Situată în partea de nord a Montmartre, această mică podgorie găzduiește aproximativ 2.000 de araci viță-de-vie, o amintire a vremurilor când Montmartre era un sat înconjurat de podgorii. Deși regiunea nu are climatul ideal pentru producerea unui vin de înaltă calitate, podgoria a supraviețuit urbanizării și a continuat tradiția. Strugurii sunt culeși în fiecare an, iar vinul produs – în cantități foarte mici – este vândut în principal la licitație, veniturile fiind destinate finanțării programelor sociale din arondismentul 18 al Parisului.

Podgoria Clos Montmartre / Sursa foto: Flickr
Podgoria Clos Montmartre / Sursa foto: Flickr

Vinul este vândut pentru cauze caritabile

Eric Lejoindre, primarul arondismentului 18, subliniază importanța menținerii acestei tradiții: „Montmartre a fost un cartier foarte sărac până în anii 1950 și oamenii și-au construit întotdeauna propria solidaritate aici. Și de aceea este atât de important pentru noi chiar și acum să menținem acele tradiții și spiritul în care aceste tradiții au fost create”.

Clos Montmartre, aflat sub supravegherea Muzeului din Montmartre, nu doar că supraviețuiește în mijlocul agitației urbane, ci reușește să producă un vin apreciat în cercuri restrânse. Bolenor, vinificatorul principal, descrie procesul drept „excepțional”, afirmând că faptul că vinul este vândut pentru cauze caritabile îi conferă „un farmec și mai puternic”.

Deși podgoria produce mai puțin de 2.000 de sticle pe an, vinul de la Clos Montmartre a început să câștige recunoaștere datorită expertizei Sylvianei Leplâtre, vinificatoarea principală. Ea aplică o abordare personalizată, adaptând soiurile de struguri și metodele de prelucrare la condițiile unice ale terroir-ului parizian. „Încerc să fac aromele să cânte și lucrez cu natura mai degrabă decât împotriva ei”, explică ea. Rezultatul este un vin cu arome bogate, atât roșu, cât și rosé, ambele caracterizate prin calități aromatice deosebite.

Vinul roșu de la Clos Montmartre este ușor, sărac în taninuri și perfect pentru a fi savurat ca aperitiv

Vinul roșu de la Clos Montmartre este ușor, sărac în taninuri și perfect pentru a fi savurat ca aperitiv. Leplâtre povestește cu mândrie despre o recentă degustare, când un somelier nu a reușit să recunoască proveniența vinului și l-a considerat „foarte bun”. Acest episod nu face decât să sporească „aerul de mister” din jurul vinului, după cum afirmă și primarul Lejoindre: „Misterul face parte din ceea ce face festivalul vinului Montmartre și istoria Montmartre speciale”.

În timp ce vinul de la Clos Montmartre este în mare parte vândut la licitație, cei interesați pot achiziționa o sticlă de la Muzeul din Montmartre. Vinul roșu se vinde cu aproximativ 35 de euro, în timp ce rosé-ul costă 30 de euro. Acest vin rar și valoros nu este doar un tribut adus tradițiilor vinicole ale Parisului, ci și o modalitate prin care comunitatea locală contribuie la susținerea proiectelor sociale din cartier.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *