Doi tineri din Ucraina au început o afacere pe cont propriu după absolvire. Start-up-ul Wageningen produce legume proaspete într-un container de transport în Ucraina

Doi tineri din Ucraina au deschis un start-up Sursa foto: Wur.nl

Tijmen Blok și Jort Maarseveen au decis să-și lanseze propriul start-up după absolvire. Împreună, au proiectat și construit o fermă verticală într-un container de transport. Primul lor Hippotainer produce acum sute de căpățâni de salată pe săptămână, în Ucraina sfâșiată de război, notează Wur.

Jort Maarseveen (26 de ani) a studiat Biobased Sciences la Wageningen, care i-a stârnit interesul pentru agricultura verticală. Tijmen Blok (26 de ani), care a studiat acvacultura și managementul resurselor marine, i-a împărtășit entuziasmul.

Astfel, împreună au căutat aplicații la scară mică ale agriculturii verticale. Căutarea lor nu a fost una simplă, povestește Blok. „Experimentele noastre inițiale au folosit polistiren cu găuri și o pompă de iaz pentru circulația apei. După un timp, toate plantele noastre au murit. Iluminarea ridicase temperatura la peste 40 de grade Celsius.”

Ideea de a construi ferma verticală într-un container de transport maritim a apărut în timpul experimentelor lor, spune Maarseveen. „Am căutat un sistem care să poată fi mutat cu ușurință. În acest sens, un container de transport maritim este ideal. Poate fi pus cu ușurință pe un camion. Odată ajuns la locație, poate fi implementat rapid, nefiind nevoie de clădiri sau autorizații. Acest lucru îi permite să aibă instantaneu un impact. În special acolo unde metodele agricole convenționale sunt dificil de implementat”, arată tânărul.

Cultivă salată verde și busuioc

Blok și Maarseveen au contractat un împrumut pentru a cumpăra un container de răcire la mâna a doua, pe care l-au putut depozita în parcarea unui centru de călărie din Bennekom. Stagiarul Joël van Schoonhoven, student la Universitatea Twente, a ajutat la proiectare și împreună au construit primul prototip.

În interiorul Hippotainerului legumele sunt cultivate în cinci straturi. Fiecare strat are plute cu plante, rădăcinile lor atârnând în apă. Apa circulă prin sistem, asigurându-se că nu se irosește nicio picătură. Senzorii controlează toți factorii de creștere: irigare, temperatură, umiditate, nutrienți și multe altele.

Blok spune că recoltele de la primele încercări de a cultiva verdeață au fost enorme. „Am produs mai multe legume decât am putea folosi. Am donat sute de capete de salată verde pe săptămână Băncii Alimentare și studenților care participă la întâlnirea membrilor clubului nostru studențesc. Prietenilor noștri li s-a dat busuioc cât de mult s-a putut.”

La adăpost de bombe

Munca lui Blok și Maarseveen a atras atenția unei organizații din Ucraina, care a văzut potențialul Hippotainerului. Deși nu există lipsă de alimente în cea mai mare parte a țării, ucrainenii sunt lipsiți de nutrienți și vitamine de la invazia rusă. În plus, clientul a căutat o modalitate de a oferi refugiaților interni muncă, de preferință în producția de alimente.

Astfel, primul Hippotainer a ajuns în Ivano-Frankivsk, un oraș din vestul Ucrainei, transportat cu camionul în iunie 2023. Block și Maarseveen au urmat drumul pe calea aerului până în Polonia, continuând restul drumului cu mașina. Ei au instruit o echipă de refugiați în utilizarea practică a Hippotainer-ului și le-au oferit cunoștințele necesare despre fotosinteză, nutrienți și cum să vândă produsele.

A fost o săptămână plină de aventuri, povestește Maarseveen. „Sirenele raidului aerian sunau în jumătate din nopți, ceea ce însemna că trebuia să mergem la adăposturile de sub teatru. Tijmen a dormit chiar printre sirene. A trebuit să-i batem ușa ca să-l trezim.” Blok ar fi preferat să rămână în hotel: „Localnicii abia mai reacționează la sirene. La un moment dat, eram doar noi și un alt străin în adăpost.”

Oportunități în insule și deșerturi

Hippotainer-ul din Ivano-Frankivsk este în prezent în plină producție, oferind piețelor și restaurantelor locale salată verde. Blok și Maarseveen lucrează din greu pentru a-și aduce creația și în alte părți ale lumii. Containerul lor poate oferi soluții în locurile în care condițiile de cultivare a legumelor sunt nefavorabile din cauza problemelor de aprovizionare, a lipsei de apă sau a calității proaste a solului.

Nu doar zonele aflate în criză, ci și insulele, regiunile nordice cu lipsă de lumină naturală sau regiunile aride și calde, spune Maarseveen: „Arabia Saudită și Emiratele se concentrează pe dezvoltarea sectorului lor agricol. În prezent, abia se pot întreține singuri, iar multe legume trebuie importate. Aici vedem oportunități”, a menționat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *