Iaurtul este, potrivit medicinenet.com, o sursă sănătoasă și gustoasă de proteine, pe placul multor oameni. Făcut din lapte fermentat, iaurtul poate fi consumat ca sos de salată condimentat, băutură sau în formă congelată aromatizată, ca desert și gustare.
Zahărul din iaurt este parțial descompus de bacteriile pe care acesta le conține, prin urmare, multe persoane cu intoleranță la lactoză îl pot consuma fără a avea balonare, crampe și scaune moi.
În medicina tradițională indiană, iaurtul, leac universal
În medicina tradițională indiană, iaurtul a fost folosit pentru a trata orice, inclusiv pentru recuperarea după o criză de gripă la stomac până la ameliorarea arsurilor solare. De asemenea, el are un loc de onoare și în bucătăria mediteraneană și în cea din din Orientul Mijlociu.
Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite recomandă consumul a trei căni de lactate pe zi (inclusiv iaurt, cremă de brânză, lapte cu conținut scăzut de grăsimi) pentru oricine, începând de la vârsta de nouă ani. Deci, dacă oamenii rămân în limitele recomandate, iaurtul îi va ajuta să se mențină sănătoși.
În SUA, Administrația pentru Alimente și Medicamente reglementează produsele cu iaurt. Iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi trebuie să aibă 0,5 până la 2% grăsime și să conțină nu mai puțin de 8,25% substanțe solide din lapte. Iaurtul fără grăsimi trebuie să aibă mai puțin de 0,5% grăsime și să conțină nu mai puțin de 8,25% substanțe solide din lapte. Așadar, alegeți varietatea de iaurt fără grăsimi, pentru a vă bucura de toate beneficiile pentru sănătate pe care le aduce acest aliment.
Consumul zilnic, moderat, de iaurt are următoarele beneficii:
- Sănătatea oaselor: Iaurtul este bogat în calciu, zinc, vitamine din complexul B și este o formă concentrată de proteine din lapte. Acest lucru îl face important pentru o bună sănătate a oaselor. Iaurtul din comerț este adesea suplimentat cu vitamina D și poate fi consumat de persoanele în vârstă, care prezintă riscul de a avea o masă osoasă scăzută și o sănătate precară a oaselor. Consumul regulat de iaurt, la vârstnici, a fost asociat în mod constant cu o resorbție osoasă mai mică (porozitate) și depuneri crescute de calciu în oase. Durata lungă de valabilitate și ușurința de a consuma iaurt îl fac o opțiune de nutriție excelentă pentru persoanele în vârstă.
- Imunitate: Iaurtul conține culturi de probiotice (bacterii bune). Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea imunității intestinale. O mulțime de persoane cu sindrom de colon iritabil, sau cele care se recuperează după o criză de gastroenterită, raportează ameliorarea simptomelor, după ce au adăugat iaurt cu conținut scăzut de grăsimi în dietă. Datorită conținutului de zinc, vitamina B6 și Lactobacillus, iaurtul îmbunătățește, de asemenea, răspunsul imunitar general și reduce riscul de infecții, cum ar fi gripa sezonieră și diareea. Unele cercetări sugerează că iaurtul inhibă bacteriile numite Helicobacter pylori din stomac și intestin. Această bacterie a fost legată de gastrită și cancer de stomac. De asemenea, consumul regulat de iaurt fără zahăr oferă protecție împotriva scurgerilor vaginale și a infecțiilor fungice.
- Metabolism: Iaurtul este plin de substanțe nutritive. Este sățios atunci când este consumat ca gustare. Consumul de două până la trei porții de iaurt pe săptămână scade pofta de zahăr și cofeină. Acest lucru ajută la gestionarea greutății și la îmbunătățirea sănătății inimii. De asemenea, iaurtul reduce riscul de diabet și deteriorări cognitive legate de vârstă.
Conținutul de nutrienți pentru 90 g de iaurt cu un conținut scăzut de grăsimi:
- Carbohidrați 6 grame (6% din doza zilnică recomandată)
- Proteine 8 grame (11% din doza zilnică recomandată)
- Calciu 183 mg
- magneziu 17 mg
- Potasiu 234 mg
- Fosfor 144 mg
- Zinc 0,9 mg
- Riboflavină 0,21 mg
- Niacină 0,11 mg
- Vitamina B6 0,05 mg
- Vitamina B12 0,56 mg
Iaurtul este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate biologică. Activitatea proteolitică a culturilor de bacterii permite predigestia proteinelor din lapte, permițând o mai bună digestibilitate a proteinelor.
Există vreun rău în consumul de iaurt?
Consumul de două până la trei recipiente de iaurt în fiecare zi poate adăuga aproximativ 500 de calorii și aproape 100 de grame de zahăr la dieta zilnică. Acest lucru poate provoca o creștere nedorită în greutate și poate crește riscul de diabet. În trecut, au existat focare de gastroenterită din cauza utilizării laptelui nepasteurizat în iaurt. Persoanele cu alergie la lapte pot fi în imposibilitatea de a digera zaharurile din lapte și se confruntă cu balonare, crampe și chiar o erupție pe piele.
Consultă întotdeauna un nutritionist, pentru a afla cât trebuie să fie porția ideală de iaurt pe care ar trebui să o consumi, dar și tipul de iaurt recomandat pentru dieta ta.