„Lucram într-o brutărie și simțeam că trebuie să fac o schimbare, să am o slujbă mai bine plătită”. Cum a ajuns o româncă să câștige 33.000 de lire sterline pe an ca șofer de autobuz în Londra

Autobuz londonez / Foto caracter ilustrativ / Sursa: Flickr Autobuz londonez / Foto caracter ilustrativ / Sursa: Flickr

Viața unui șofer de autobuz poate părea simplă la prima vedere, dar provocările și satisfacțiile acestei profesii sunt multe. O româncă stabilită în Londra a povestit cum a ajuns să câștige 33.000 de lire sterline pe an ca șofer de autobuz și cum a făcut față schimbării de carieră, pornind de la jobul dintr-o brutărie până la unul într-o industrie dominată de bărbați, conform The Telegraph.

„Am devenit șofer de autobuz chiar înainte de ziua mea, când am împlinit vârsta de 40 de ani. Lucram într-o brutărie și simțeam că trebuie să fac o schimbare. Întotdeauna mi-a plăcut să conduc, dar eram îngrijorat că era considerată o «meserie de bărbat» și că femeile aflate la volan erau puține”, a povestit ea.

După ce și-a petrecut copilăria în România și a venit în Anglia la vârsta de 22 de ani, românca a lucrat în diverse domenii de ospitalitate. În ciuda stabilității pe care i-o oferea acest domeniu, simțea că nu avea flexibilitatea și remunerația necesare pentru a îngriji de fiica ei. Munca într-o brutărie nu era suficient de bine plătită și, pe deasupra, era și extrem de solicitantă fizic.

Cum a ajuns să fie șofer de autobuz

Deși și-a descoperit pasiunea pentru condus încă de la 16 ani, gândul de a deveni șofer de autobuz nu i-a venit imediat. „Într-o zi, un prieten mi-a spus că se gândește să devină șofer de autobuz și am început să mă gândesc la asta. Am ascultat toate lucrurile bune despre slujba pe care mi-o spunea, dar nu am văzut multe femei conducând, așa că nu m-am simțit suficient de încrezător ca să o fac eu”.

După patru ani în care prietenul ei a continuat să îi vorbească despre avantajele acestui job, românca a decis că este timpul să facă o schimbare. În plus, programul flexibil și orarul de lucru primit cu șase luni în avans i-au permis să își organizeze viața personală mai bine. Cu partenerul ei care lucra și el în ture, aceasta a reușit să găsească echilibrul între muncă și îngrijirea fiicei lor.

Pentru a ajunge să fii șofer de autobuz în Londra trebuie să parcurgi un curs de formare, conform Agenției pentru Standarde pentru Șoferi și Vehicule. După un test practic de patru ore și examene teoretice, românca a obținut certificatul din prima încercare, pregătindu-se astfel să înfrunte provocările zilnice ale acestui job. „Partea grea este șofatul pe străzile înguste de țară. Pe traseul meu obișnuit, vii pe autostradă și asta poate fi înfricoșător”.

„Am pasageri cu probleme de auz, așa că am învățat limbajul semnelor”

Totuși, nu totul este stresant în viața unui șofer de autobuz. Pe lângă faptul că are un salariu decent, această profesie i-a adus și alte satisfacții. „Am și niște pasageri cu probleme de auz și am vrut să comunic mai bine cu ei, așa că am învățat limbajul semnelor”.

Un alt aspect interesant al jobului este interacțiunea cu pasagerii. „Pasagerii se enervează dacă autobuzul întârzie sau suntem blocați în trafic, ceea ce nu pot controla. Ei ridică și vocea la mine dacă spun că suntem la capacitate maximă”. În cazuri de pasageri care refuză să plătească, șoferii nu sunt obligați să intervină direct, ci au la dispoziție un buton special care anunță Transport for London. „Este datoria noastră să sfătuim, dar nu să ne implicăm”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *