Singurul mineral din care trebuie să consumi mai mult toamna și din ce alimente îl poți obține. Te poate apăra de răceală, gripă și COVID

stridii Sursa foto: Pixabay / PNGWing (colaj G4Food)

Pe măsură ce se apropie sezonul de răceală, gripă și COVID, experții subliniază importanța zincului pentru stimularea sistemului imunitar, relatează Huffington Post. Zincul joacă un rol crucial în răspunsul imunitar, vindecarea rănilor, sinteza ADN-ului și diviziunea celulară, în special prin activarea celulelor T, esențiale pentru apărarea organismului împotriva agenților patogeni, explică dieteticianul Amy Goodson. De asemenea, ajută la reducerea duratei infecțiilor respiratorii prin prevenirea acumulării de mucus, bacterii și viruși, potrivit practicianului naturist Erika Siegel.

Aportul zilnic recomandat de zinc este de 8 miligrame pentru femei și 11 miligrame pentru bărbați. Persoanele însărcinate și cele care alăptează au nevoie de puțin mai mult. Zincul poate fi găsit atât în surse de origine animală, cât și în surse de origine vegetală, deși acestea din urmă nu sunt la fel de ușor absorbite. Alimentele bogate în zinc includ stridiile, carnea de vită, peștele, ouăle, lactatele, fasolea, nucile, semințele și cerealele îmbogățite. De exemplu, 85 de grame de carne slabă de vită furnizează 5 miligrame de zinc, acoperind peste 50% din necesarul zilnic pentru femei și aproape 50% pentru bărbați.

Cu toate acestea, absorbția poate varia. Fitații din alimentele pe bază de plante pot inhiba absorbția zincului, dar germinarea și fermentarea acestor alimente pot spori biodisponibilitatea. Quercetina, un antioxidant natural, poate îmbunătăți absorbția zincului, deși persoanele cu probleme renale ar trebui să o folosească cu prudență.

Pentru cei care nu pot obține suficient zinc din alimentație, suplimentele pot fi o opțiune, dar forma zincului contează. Picolinatul, citratul și acetatul de zinc sunt ușor absorbite, în timp ce sulfatul de zinc este mai puțin eficient. Consumul excesiv de zinc, în special din suplimente, poate duce la efecte secundare precum greață și chiar deficit de cupru, deci moderația este esențială.

Citește și: 5 fructe uscate care ajută la reducerea nivelului de acid uric în mod natural/ Mănâncă nuci, curmale, caju, fistic și migdale și evită carnea roșie, organele, fructele de mare, sucurile acidulate și alcoolul, dacă vrei să fii ferit de gută sau pietre la rinichi

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *