Ceva dulce/Papanașii prăjiți cu smântână și dulceață, cel mai popular desert românesc/Nu este restaurant care să nu servească la desert papanași

Papanași prăjiți, rețeta tradițională Sursa foto: Piza-gemenii.ro

Aparent, papanașii prăjiți sunt desertul cel mai popular în România. Dar, cu toate că sunt asociați cu țara noastră, se pare că nu își au aici originea. De fapt, ar putea veni din Danemarca. Legenda publicată de Historia spune că un căpitan de vas, încercând să țină cârma în timp ce mânca o gogoaşă, probabil luat prin surprindere de valurile puternice, a înfipt desertul într-una din spiţele cârmei ca să îşi poată folosi ambele braţe şi a salvat generaţii întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic.

Altă variantă ar fi că papanașii provin, de fapt, din gomboții cu brânză specifici Austro-Ungariei. Forma prăjită a apărut în zona Bucovinei. Papanaşii fierţi sunt prezenți și azi în țările urmașe ale Imperiului Austro-Ungar, dar și în regiunile românești care odinioară au făcut parte din acest conglomerat de popoare, mai arată aceeași sursă.

Indiferent de unde ar proveni, cert este că sunt delicioși și nu sunt greu de făcut. Cei mai mulți prefer să-i comande la restaurant, dar puțini se gândesc că cei preparați acasă pot ieși mai gustoși. Doar că există un mic secret la care ar trebui să fim atenți atunci când îi preparăm.

Ingrediente:

Și aici este micul secret, care de fapt e mare. Este vorba despre cantități și raportul dintre brânză și făină.

Veți găsi rețete care indică 300 de grame de brânză și 300 de grame de făină, altele care vor cere 400 de grame de brânză la aceeași cantitate de făină sau chiar 500 de grame de brânză la 300 de grame de făină.

Realitatea este că nu se poate stabili strict gramajul, deoarece depinde foarte mult de cât de umedă este brânza. Astfel, recomandarea este să vă pregătiți cu 500 de grame de brânză și să folosiți din ea treptat, până când obțineți textura potrivită a aluatului.

Așadar, avem nevoie de:

  • 500 g brânză proaspătă de vacă, bine scursă de zer
  • 300 g făină albă
  • 1 linguriță rasă de praf de copt (sau bicarbonat de sodiu)
  • 2 ouă
  • un praf de sare
  • 1 plic zahăr vanilat (sau esență de vanilie sau orice aromă doriți)
  • coaja rasă de la o lămâie
  • circa 400-500 ml ulei pentru prăjire
  • 200 g smântână
  • Dulceață după gust, orice aromă, pentru servire
  • Mai puteți folosi zahăr pudră pentru ornare

Cum procedăm

Amestecăm brânza cu ouăle, mai întâi. Recomandarea este să puneți 300 sau 400 de grame de brânză și să o amestecați cu ouăle, esența de vanilie (sau zahărul vanilat), coaja de la o portocală, sarea. Se amestecă totul cu o furculiță sau cu mâna, până se omogenizează. Apoi se cerne făina, care a fost amestecată cu praful de copt și se adaugă în bolul cu celelalte ingrediente, unde se amestecă bine. Ar trebui să obținem un aluat moale, dar nu lipicios, care să poată fi modelat cu ușurință. Dacă e prea uscat, mai adăugați brânză. Dacă e prea moale, mai completați cu făină până când are consistența potrivită. Savori urbane ne recomandă să nu amestecăm aluatul prea mult, pentru că se va întări apoi.

Din aluat se modelează cam cinci papanași mai mari. Se formează întâi o bilă, care apoi se aplatizează, se sparge la mijloc și se rotunjește, formându-l ca pe un inel. Separat se modelează cinci bile mici din aluat și se prăjesc în baie de ulei la foc mediu. Se lasă la rumenit câteva minute pe fiecare parte, apoi se scot și se lasă la scurs pe un prosop de hârtie.

Se servesc cu smântână și dulceață și, pentru cine dorește, cu zahăr pudră pe deasupra.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *