Cele mai frecvente mituri despre lămâie. Nu este un aliment miraculos, dar este important într-o dietă echilibrată. Cum ar trebui consumată

lămâi, Sursa foto: Pexels

Pentru a absorbi mirosurile neplăcute din frigider, pentru a purifica organismul băută pe stomacul gol, pentru a pierde în greutate, pentru a elimina petele de pe față, pentru a curăța grăsimea de pe blatul din bucătărie. Multiplele și popularele utilizări ale lămâii nu au întotdeauna o bază științifică, iar acest fruct figurează adesea pe lista miturilor false nutriționale, în special în ceea ce privește presupusele sale proprietăți de slăbire sau detoxifiere. Consumul de lămâie nu a fost dovedit că ajută specific la pierderea în greutate sau că are o capacitate purificatoare concretă. Ceea ce a fost verificat științific este că lămâia conține din belșug vitamina C, are puține calorii (22 kcal la 100 de grame) și este antioxidantă, arată ABC.

La fiecare 100 de grame de porție comestibilă, lămâia furnizează aproximativ 50 mg de vitamina C, un micronutrient care ajută la funcționarea normală a sistemului nervos, protejează celulele împotriva deteriorării oxidative și îmbunătățește absorbția fierului. În plus, este esențială pentru formarea colagenului, un component fundamental al țesuturilor conjunctive, care contribuie la menținerea sănătății vaselor de sânge, oaselor, cartilajelor, gingiilor, pielii și dinților. În plus, ajută la reducerea oboselii și epuizării, contribuind la regenerarea vitaminei E și optimizând absorbția fierului, influențând astfel bunăstarea fizică și mentală.

Cum ar trebui consumată corect lămâia

Deși contribuția vitaminei C în absorbția fierului este importantă, este esențial să știm cum să consumăm lămâia sau cum să o combinăm pentru a îndeplini această funcție. Un exemplu pentru a maximiza această absorbție de fier ar fi să adăugăm suc de lămâie la o salată de linte sau la un fel de mâncare cu spanac, deoarece acest lucru va spori absorbția fierului din aceste vegetale. O altă opțiune ar fi consumul alimentelor bogate în fier împreună cu o băutură pe bază de apă cu lămâie.

Pentru a pune aportul de vitamina C în context, este important de menționat că o lămâie medie poate cântări între 100 și 200 de grame și că cei 50 mg de vitamina C pe care i-ar furniza la 100 de grame ar reprezenta jumătate din consumul zilnic recomandat de vitamina C. Conform unui raport recent al Comitetului Științific al Agenției Spaniole pentru Siguranță Alimentară și Nutriție (AESAN), recomandarea pentru adulți este între 95 și 110 mg pe zi, iar această cantitate crește la 105 mg pentru femeile însărcinate și la 155 mg pentru mamele care alăptează.

Pe lângă vitamina C, lămâia oferă vitamina A, fibre și minerale precum calciul, fosforul, magneziul și potasiul. Acest lucru îi conferă, de asemenea, calități diuretice și contribuie la întărirea sistemului imunitar și nervos.

Tipul de lămâi cel mai des întâlnit în Europa

Lămâia fină este cea mai comună varietate. De obicei, este cultivată pe terenuri fertile, iar cea mai importantă perioadă de înflorire a lămâiului are loc între aprilie și mai, în timp ce recoltarea începe în octombrie și durează până în mai.

În plus, acea parte interioară albă și spongioasă de sub coajă (care oferă glucide și fibre solubile sub formă de pectină), precum și pulpa conțin flavonoide (citroflavonoide), cum ar fi hesperidina, diosmina, naringenina și eriocitrina, care sunt compuși antiinflamatori ce contribuie la prevenirea bolilor.

Importanța lămâii în dieta echilibrată

Așadar, lămâia nu are proprietăți miraculoase, dar este un aliment ale cărui proprietăți nutriționale fac din consumul său regulat o opțiune alimentară benefică în cadrul unei diete echilibrate. Cu atât mai mult cu cât lămâia se poate găsi în piață pe tot parcursul anului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *