Cu mii de ani în urmă, oamenii credeau că superstiția și magia erau sursele de vindecare. Atunci a apărut în scenă un vizionar grec, pe nume Hipocrate. Cunoscut ca fondatorul științei medicale occidentale, Hipocrate a fost interesat de utilizarea principiilor dietetice pentru a atinge echilibrul și starea de bine pentru corp și minte. Hipocrate a fost cel care a spus: „Mâncarea ta să fie medicamentul tău și medicamentul tău să fie hrana ta”.
După cum a arătat știința modernă, Hipocrate avea dreptate. Anumite alimente vă pot ajuta, potrivit blog.providence.org, și vă susțin corpul în lupta împotriva bolilor precum răceala, gripa etc. De asemenea, ele pot ușura simptomele și vă pot ajuta să vă vindecați mai repede.
Încearcă aceste alimente când ești bolnav
Este important să rețineți că există doar o cantitate mică de date științifice care să ne spună ce alimente sunt eficiente. De aceea, trebuie să țineți cont mai ales de un lucru: oamenii trec prin boală în moduri diferite, așa că ei procesează și alimentele în mod diferit. Ceea ce ajută o persoană bolnavă, poate să nu ajute pe alta.
Ideea este atunci să vă amintiți că organismul – în special sistemul imunitar – are nevoie de o anumită formă de hrană atunci când sunteți bolnav. Nu forțați mâncarea dacă aveți greață sau nu aveți poftă de mâncare, dar dacă puteți, încercați să vă hidratați și să oferiți calorii organismului, pentru că sistemul imunitar are nevoie de nutrienți.
Supa de pui, mâncarea de bază atunci când nu te simți bine
Această supă nu este ideală pentru bolnavi. De secole, bunicile au oferit supă de pui copiilor bolnavi (și adulților dornici) – și este o mișcare inteligentă. Iată de ce supa de pui se află în fruntea listei de alimente de încercat atunci când ești bolnav:
- Te ajută să te hidratezi. A rămâne hidratat cu lichide, fie că este vorba de apă sau supă, poate ameliora durerile de cap și te poate ajuta să absorbi nutrienții din alimentele pe care le consumi. Cel mai important, lichidele te împiedică să te deshidratezi, ceea ce te poate face să te simți mai rău decât te simți deja.
- Furnizează nutrienții necesari. Corpul tău are nevoie de mai multă hrană decât oricând când ești bolnav. Forma lichidă face ușoară aportul de proteine esențiale, minerale, vitamine și calorii. Proteinele din pui ajută la combaterea infecțiilor bacteriene și virale, iar celulele și anticorpii sistemului imunitar al corpului dumneavoastră se bazează pe proteine pentru a fi cele mai eficiente.
- Curăță mucusul. De-a lungul anilor, studiile au arătat că supa de pui este un decongestionant natural. Puiul din supă conține un aminoacid, numit cisteină, care descompune mucusul și are efecte antiinflamatorii și antivirale. Creșterea hidratării ajută, de asemenea, la subțirea și curățarea mucusului.
Supa de oase, hidratantă și hrănitoare, ideală atunci când ești bolnav
Ca și supa de pui, bulionul oferă hidratarea de care are nevoie corpul tău atunci când ești bolnav. Supa de oase este un aliment de bază, foarte hrănitor, care este făcut din oase de animale și țesut conjunctiv, fierte.
Supa de oase este foarte bună și poate oferi și alte beneficii vindecătoare:
- Servește ca un decongestionant natural. Bea supă de oase cât timp este fierbinte, iar corpul tău beneficiază de aburul ei, pentru a-l decongestiona.
- Oferă aromă și substanțe nutritive. Un bulion bun este aromat și conține caloriile necesare, minerale și vitamine.
Ghimbir te poate ajuta să te vindeci mai repede, atunci când nu te simți bine
Hipocrate ar fi de acord cu această plantă, care uneori este numită un condiment și, uneori, o plantă. Cu orice alt nume, istoria lungă de utilizare a ghimbirului ca aliment-medicament este bine determinată. Iată de ce:
- Conține gingerol. Acest compus bioactiv este responsabil pentru multe dintre beneficiile ghimbirului ca medicament natural. Cercetările arată că are efecte antiinflamatorii puternice. Ghimbirul proaspăt poate fi eficient împotriva infecțiilor respiratorii comune cauzate de anumiți viruși.
- Combate greața. Ghimbirul este recunoscut ca o modalitate de a greața. Conține compuși care ajută digestia și accelerează procesul de golire a stomacului, ceea ce îl calmează.
- Ceaiul de ghimbir este grozav. Asigurați-vă că utilizați ghimbir adevărat, dacă preparați ceai. Ceaiul de ghimbir cumpărat din magazin ar trebui să aibă în el ghimbir adevărat, ca să simțiți beneficiile. Ginger Ale, un remediu casnic pentru greață, va face, de asemenea, treabă bună, atâta timp cât conține ghimbir adevărat și nu doar aromă.
Pe lângă ghimbir, există și alte ierburi și condimente, cum ar fi turmericul, care pot fi folosite în ceai, și care sunt bogate în anumiți compuși care sporesc starea de bine.
Alimente care au trecut proba timpului și și-au dovedit eficiența, atunci când suntem bolnavi
Alimente sărate. Alimentele sărate, cum ar fi, de exemplu, biscuiții, sunt fade, cu puține grăsimi și puțină sare. Aceste elemente le permit să absoarbă o parte din acidul care provoacă iritații pe stomacul gol și să înlocuiască electroliții pierduți. Încearcă-le și îți vor aduce o senzație de ușurare atunci când ai probleme cu stomacul sau pofta de mâncare scăzută. Mâncarea poate ajuta, dar trebuie să vă odihniți și să vă hidratați
A rămâne hidratat este la fel de important ca și a mânca bine. Când te lupți cu infecțiile, ar trebui să bei multă apă și să consumi alte lichide prin supe, ciorbe și ceai. Dacă apa simplă nu este preferata ta, încearcă să adaugi puțină lămâie proaspătă, castraveți, frunze de mentă sau felii de portocală.
Nu există un singur aliment care să vindece ceea ce te supără, dar alimentele potrivite pot ajuta la ameliorarea simptomelor, la prevenirea bolilor și la susținerea sistemului imunitar. Odihnește-te și, când poți, adaugă mâncare și apă pentru a-ți ușura disconfortul, în timp ce te vindeci.